Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:27:04

Координувати зусилля органів виконавчої влади та місцевого самоврядування для забезпечення реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї

23.08.2013   07:25

На цьому наголосив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко 22 серпня під час чергового засідання Регіонального комітету з економічних реформ, на якому розглянули та обговорили стан реалізації в області соціальної ініціативи Президента України “Сімейний затишок – дітям-сиротам та дітям, що залишилися без батьківського піклування.

Володимир Хоменко повідомив, що на сьогоднішній день в області проживає 2,5 тис. дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Нова соціальна ініціатива Глави держави передбачає суттєве збільшення кількості дітей, влаштованих до сімейних форм виховання: усиновлення, опіка, піклування, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

“Як наголошує Президент України Віктор Янукович, кожна дитина має жити у своїй родині, у своєму домі. Наше завдання на даному етапі – детально проаналізувати стан справ та скоординувати зусилля органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо створення умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї, утвердження сімейних цінностей, виховання відповідального батьківства, збереження сімей та запобігання соціальному сирітству як в області в цілому, так і в кожній територіальній громаді зокрема”, – підкреслив керівник області.

Інформуючи присутніх про стан організації в області роботи щодо влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання, начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Людмила Зеленько зауважила, що сімейними формами виховання в області вже охоплено 79,7% дітей-сиріт.

За її словами, протягом поточного року до сімейних форм виховання влаштовано 217 дітей, з яких 31 особа була влаштована до сімейних форм виховання з інтернатних установ. Позитивним є те, що жодної дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування не було направлено до інтернатних установ управління освіти і науки облдержадміністрації.

Найбільш поширеною формою сімейного виховання на Чернігівщині є опіка (піклування) над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. Станом на 01.07.2013 року під опікою, піклуванням перебувало 1604 дитини або 64,3% від їх загальної кількості.

Все більше і більше дітей знаходять родинне тепло і затишок у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу. В області вже функціонує 13 дитячих будинків сімейного типу та 198 прийомних сімей. Прийомні сім’ї створені та функціонують у всіх районах та містах обласного значення.

Протягом поточного року в області створено 3 дитячі будинки сімейного типу та 16 прийомних сімей і влаштовано 38 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. До кінця року планується створення ще 2 дитячі будинки сімейного типу та 15 прийомних сімей, в які буде влаштовано 31 дитину.

Відмітила також Людмила Зеленько і діяльність центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, де протягом цього року комплексну соціальну допомогу отримали 147 дітей.

Під час обговорення директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Кот поінформувала присутніх про пріоритетні напрямки діяльності центру, серед яких – соціальний супровід прийомних сімей та підбір і підготовка прийомних батьків.

Про напрямки удосконалення роботи в сфері захисту прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування розповіли голови Городнянської та Новгород-Сіверської районних державних адміністрацій.

Підсумовуючи результати засідання Регіонального комітету з економічних реформ, Володимир Хоменко підкреслив, що завдання, визначені Президентом України впродовж останніх років, вимагають внесення концептуальних змін у діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування щодо профілактики цього асоціального явища, докорінного підвищення якості соціальних послуг, спрямованих на підтримку сім’ї.

“Як зазначає Глава держави: “Органи влади повинні показати свою спроможність не тільки оцінювати сім’ю і вживати заходів покарання відносно неї, а й навчитися сім’ї допомогти” ”, – акцентував очільник області та поставив завдання керівникам районів і відповідних служб вжити невідкладних заходів, які дозволять мінімізувати ризики виходу дітей за межі сім’ї, а для тих дітей, що залишилися без батьків – знайти нову родину.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини