Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:20:44

Влада Ніжина вигнала журналістів “УН” з наради, бо вони роблять з влади “клоунів”

17.06.2013   16:30Агенцiя

Журналістів “Уездных новостей” заступники міського голови з криком і скандалом вигнали з наради, яка проводиться міським головою кожного понеділка з начальниками управлінь та відділів виконавчого комітету.

Саме з нападків на представників преси почали свій трудовий тиждень ніжинські чиновники. мотивували вони свою поведінку тим, що їм не подобається стиль, з яким пишуть про ніжинську владу у виданні.

Олег Баранков, Світлана Васильєва, Олександр Мороз, заступники міського голови, та начальник юридичного відділу Володимир Градобик голосніше за всіх переконували присутніх, що ця нарада має закритий режим і ЗМІ тут робити нічого.

Раніше, як мінімум з 2006 року, наша журналістська група відвідувала кожне засідання цієї наради, де дізнавались про роботу комунальних служб та відділів виконкому. І раптом це зібрання стало таємним для журналістів, а значить і для мешканців міста.

Олександр Мороз репетував, що стаття “Чиновники візьмуть лопати і підуть копати … сквер Лисянського” написана із сарказмом. А він особисто, на сторінках сайту постає “клоуном” перед мешканцями Ніжина.

Хоча, пан Мороз жодного разу не наголосив, що саме в його ображає і не вказав у статті ні єдиного слова, яке було б не правдивим. Взагалі-то всі доводи проти журналістів “Уездых новостей”, О. Мороза дуже нагадували історію про “москальське піііво”. Він, до речі, також дуже виразно продекламував статтю всім присутнім саме у стилі того анекдоту.

Мороз сам зізнався, що передумав виходити на “суботник” до скверу Лисянського, бо бачте, знову не хотів виглядати “клоуном”. А потім почав кричати, що журналісти повинні самі взяти лопати і іти копати той сквер.

Олександре Сергійовичу, може ви щось плутаєте? Ми то лопати взяти можемо, от тільки здається, що ваші таланти керівника починають зводитися тільки до того, щоб комусь всучити ту лопату. Олександре Сергійовичу, повірте, посада заступника міського голови вимагає від посадовця дещо інших якостей.

Вказати журналістам як треба “правильно” писати та на які наради ходити поспішили заступники міського голови Світлана Васильєва та Олег Баранков. Зокрема їх непокоїло, чому ми відвідуємо цю нараду. Треба, кажуть вони, ходити туди, де інформація вже відфільтрована.

За цією ганебною виставою мовчки спостерігав головуючий, Олег Кірсанов. Він не вимагав, щоб журналісти вийшли і не просив своїх заступників замовкнути. Він мовчазно слідкував за тім, що вчинили в кабінеті його підлеглі а потім резюмував, що зробить в кінці місяця таку нараду, на яку зможуть прийти журналісти.

Далі, засідання продовжилося у таємному режимі. Журналістам вказали на двері. А наші керманичі раділи за закритими дверима своїй маленький перемозі.

То тепер маємо нагоду місцевій владі Ніжина нагадати: по-перше – ви не є місцевими ні панк?ми ні поміщиками. Ви є наняті на роботу громадою міста, яка платить вам зарплату і хоче контролю за вашими діями.

По-друге – ваші дії стосовно журналістів є прямим порушенням законодавства України, а саме

Згідно Закону України “Про інформацію”, журналіст має право:
– на вільне одержання відкритої за режимом доступу інформації
– проводити власне дослідження і аналіз діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, давати їй оцінку, коментувати;
–відвідувати державні органи влади, органи місцевого і регіонального самоврядування, а також підприємства, установи і організації та бути прийнятим їх посадовими особами;
– відкрито здійснювати записи, в тому числі із застосуванням будь-яких технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом;
– на безкоштовне задоволення запиту щодо доступу до офіційних документів;
– звертатися до спеціалістів при перевірці одержаних інформаційних матеріалів.

Законодавство України встановлює чіткі гарантії захисту прав журналіста.

Так, ч. 4, ст. 45-1 Закону України “Про інформацію” передбачено, що “умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та/або переслідування журналіста за виконання професійних обов’язків, за критику, здійснювані посадовою особою або групою осіб за попередньою змовою, тягне за собою кримінальну відповідальність відповідно до Кримінального кодексу України”.

А відповідно до статті 171 Кримінального кодексу України “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”, “умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років”.

При цьому “переслідування журналіста за виконання професійних обов’язків, за критику, здійснюване службовою особою або групою осіб за попередньою змовою, карається штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років”.


http://www.uezd.com.ua/page/vlada-nizhina-vignala-zhurnalistiv-un-z-naradi-bo-voni-roblyat-z-vladi-klouniv.html

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини