Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 08:21:16

У Чернігові підтримується стабільна епізоотична ситуація

30.05.2013   12:19Агенцiя

Про роботу служби державної ветеринарної медицини міста на розширеній міській нараді інформуваланачальник управління ветеринарної медицини у м. ЧерніговіВалентина Пономаренко.

Державна служба ветеринарної медицини міста Чернігова керується у своїй роботі та спрямована на виконання Законів України “Про ветеринарну медицину”, “Про безпечність та якість харчових продуктів”, підзаконних актів, прийнятих у відповідності до цих законів, якими передбачено комплекс попереджувальних заходів щодо запобігання занесення на територію міста збудників небезпечних інфекційних хвороб тварин, а також підвищення якості та безпечності продукції тваринного і рослинного походження.

Наприкінці 2012 року відбулась реорганізація управлінь ветеринарної медицини в районах та містах, що було пов’язано з перетворенням Державного комітету ветеринарної медицини України в Державну ветеринарну та фітосанітарну службу України.

Службою ветеринарної медицини міста протягом минулого року і по сьогоднішній день підтримується стабільна, благополучна епізоотична ситуація. Спеціалістами служби здійснюються всі необхідні заходи щодо контролю за особливо небезпечними інфекційними хворобами тварин, зокрема, спільними для тварин та людей. Так, в місті не зареєстровано жодного випадку сибірки великої рогатої худоби, випадків класичної та африканської чуми свиней. Завдяки проведеним заходам та щепленням проти хвороби Ньюкасла серед птиці не реєструвалось і це захворювання.

У місті Чернігові утримується: 150 голів великої рогатої худоби,150 голів ДРХ, 25 голів коней, 230 голів свиней, собак (за даними управління житлово-комунального господарства) – 2017, котів – 1000 голів. Фахівцями Чернігівської міської державної лікарні ветмедицини в минулому році проведено 3 050 щеплень котів та собак. Щеплення проводяться щоденно на території міської ветлікарні та планово на визначених територіях працювали виїзні бригади, здійснювали подвірний обхід по приватному сектору міста. Оголошення про проведення щеплення були розміщені в газеті „Чернігівські відомості”.

Протягом минулого року спеціалістами оглянуто на карантині 873 тварини, які покусали людей. Зафіксовано 658 покусів собаками, 176 котами, кролями та хом’яками 17покусів, бродячими собаками 22. У 1 кварталі 2013 року на карантині оглянуто 56 тварин, що покусали людей, серед яких 32 собаки, 20 котів та 4 бродячі собаки. Кожна тварина на карантині була обстежена спеціалістами на 10-й та 15-й день карантину згідно з “Інструкцією про заходи щодо боротьби зі сказом тварин”. Тварини, які покусали людей, але не мають господарів, утримувались на карантині у вольєрахЧернігівської міської ветлікарні.

Проведено 3 засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії щодо заходів з профілактики та недопущення занесення африканської чуми свиней на територію міста.

Здійснено діагностичні дослідження 173 голів великої рогатої худоби на туберкульоз та лейкоз, за результатами яких вищезазначені захворювання не виявлені, 40 голів коней на інан та сап, ДРХ на бруцельоз 106 голів, бджіл на варооз, ноземоз, акарапоз в кількості 51 проби. Щеплено проти сибірської виразки 166 голів ВРХ, коней – 40 голів, ДРХ – 152 голови, класичної чуми свиней 200 голів, проти сказу собак 2016 голів, сказу котів 1004 голів, курей проти хвороби Ньюкасла 60110 голів.

Протягом року амбулаторно прийнято 5307 тварин, зроблено 64 виїздів ветспеціалістів на дім. Найчастіше протягом 2012 року ветспеціалістами здійснювалося лікування: органів травлення – 876випадків, паразитарних захворювань – 728, органів дихання – 615, отруєнь – 558, хірургічних втручань – 416, інших – 2114 випадків.

На початку 2012 року повноваження з ідентифікації ВРХ передані Держветфітослужбі України. Цей напрямок роботи включає: встановлення вушної бирки, видачу ветеринарного паспорта на тварину та занесення даних до Єдиного державного реєстру тварин. На протязі 2012 року все поголів’я ВРХ, що утримується на території міста, проідентифіковано та дані про тварин занесено до Єдиного держреєстру тварин.

Триває робота щодо урізноманітнення ветеринарного сервісу для власників тварин, зокрема, до переліку послуг входять консультації з годівлі та утримання тварин, профілактики, лікування та діагностики хвороб, проводяться різноманітні лікувальні та косметичні операції, здійснюється ультразвукова діагностика хвороб.

На даний час стабілізувалось питання формування тарифів та визначення ціни за надані послуги у зв’язку з введенням наказів Міністерства аграрної політики та продовольства України від 31.10.2012 року № 666 та від 13.02.2013 № 96 “Про затвердження розмірів плати за послуги з питань ветеринарної медицини, захисту рослин, охорони прав на сорти рослин, які надаються органами та установами, що входять до сфери управління Державної ветеринарної та фітосанітарної служби”, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 23.11.2012 № 1964/22276, 07.03.2013 № 380/2291, якими визначено єдині тарифи на ветеринарні послуги.

Спеціалісти ветмедицини усіх ланок підвищують свій фаховий рівень як на курсах післядипломної освіти, так і на семінарах-навчаннях, які проводяться в службі щомісяця.

Приватною ветеринарною практикою в місті займаються 7 суб’єктів та реалізацією ветеринарних препаратів – 14 суб’єктів.

На території міста функціонують 9 ринків, на яких постійно працюють 8 державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, зусиллями спеціалістів протягом минулого року яких проведено 453 766 досліджень, 190045 експертиз та не допущено до реалізації небезпечної та неякісної продукції, а саме 38 туш свиней загальною вагою 3 189 кг, 2 266 кг молока та молокопродуктів, 6 389 кг овочів та фруктів, 744 кг свиної та 73 кг ялової печінки. За 1 квартал 2013 року проведено 115 738 досліджень, 41 692 експертиз та не допущено до реалізації небезпечної та неякісної продукції, а саме 2 туші свиней вагою 180 кг, 155 кг молока та молокопродуктів, 111 кг овочів та фруктів, 163 кг свиної та 43 кг ялової печінки.

Трихінельоз є надзвичайно небезпечним, спільним для тварин та людей захворюванням, яке викликає у людини, якщо вчасно не діагностувати та лікувати його, серйозну невиліковну хворобу. У зв’язку з цим у 2012 році для післязабійної діагностики трихінельозу ЛВСЕ № 1 на ринку “Центральний” та ЛВСЕ № 2 на ринку “Нива” забезпечені мікроскопами-трихінелоскопами “УНЦ-Т-500” з персональним комп’ютером. Для визначення вмісту нітратів у рослинній продукції для ЛВСЕ № 1 на ринку “Центральний” та ЛВСЕ № 10 на ринку “Привокзальний” придбані нітрат-тестери “Соекс”.

На 305підконтрольних держслужбі міста Чернігова об’єктах, серед яких: м’ясопереробних підприємств – 5, молокопереробних – 2, рибопереробних – 5, веткіосків, складів, аптек – 25, баз – 23, магазинів – 20, інших об’єктів – 225, вхідний, вихідний та контроль за виробництвом здійснюють 12 уповноважених (офіційних) лікарів.

З метою безумовного виконання вимог законодавства з питань якості та безпечності харчових продуктів у процесі їх виробництва, переробки й реалізації державними інспекторами ветеринарної медицини у 2012 році проведено 2091 перевірок суб’єктів господарювання, в ході яких виявлено 1288 порушень чинного законодавства, за які вжиті заходи адміністративного впливу у вигляді штрафу на суму 73 542 грн., складено 100 приписівщодо усунення виявлених порушень, за грубі порушення законодавства 1 матеріал передано до Прокуратури міста Чернігова. Вилучено з обігу понад 102 тонни продукції тваринного походження сумнівної якості, з яких утилізовано понад 89 тонн, 12 тонн після усунення порушень повернуто власникам.

У 2012 році Управління ветеринарної медицини в місті Чернігові тісно співпрацювало з Центром надання адміністративних послуг Чернігівської міської ради. Видано 4 експлуатаційні дозволи операторам потужностей об’єктів, що проводять діяльність з виробництва харчових продуктів, підконтрольних ветеринарній службі, та операторам агропродовольчих ринків, 7 експлуатаційних дозволів для потужностей об’єктів з переробки неїстівних продуктів тваринного походження, 4 експлуатаційні дозволи з виробництва, змішування та приготування кормових добавок, преміксів, кормів, 3 дозволи на проведення заходів із залученням тварин.

Пріоритетними завданнями служби залишаються забезпечення стабільного епізоотичного благополуччя, охорона підконтрольної території від занесення збудників особливо небезпечних хвороб тварин, забезпечення ветеринарно-санітарного благополуччя на ринках міста та контролю і нагляду за виконанням суб’єктами господарювання вимог законодавства з питань якості та безпечності харчових продуктів у процесі їх виробництва, переробки й реалізації.

Проблемними в місті залишаються питання захоронення трупів тварин та ситуація з безпритульними тваринами.

 За інформацією управління ветеринарної медицини у м. Чернігові

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини