Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 07:58:33

У Ніжині виселяють спеціалізований український магазин

17.05.2013   08:04Агенцiя

Єдиний у місті Ніжин, що на Чернігівщині, спеціалізований книжковий магазин, послугами якого користуються студенти, учні та вчителі зі всього району, намагаються позбавити приміщення. Місце, яке орендує книгарня “Освіта”, розташовано на території Ніжинського державного педагогічного університету імені Гоголя, і нещодавно закладу відмовлено у продовженні терміну оренди.

“Книгарня “Освіта” працює з 1960 року і є єдиним спеціалізованим книжковим магазином у Ніжині, – каже директор ТОВ “Освіта” Ганна Балаба. – Магазин має асортимент у три тисячі назв книжок, 95 відсотків з яких українською мовою”. За її словами, питання виселення книгарні з орендованого приміщення поставало й раніше. “Тоді ми домоглися, щоб з нами уклали договір оренди терміном на три роки, – пояснює директор книгарні. – Три роки минуло, і керівництво вишу знову повернулося до питання нашого виселення”. Водночас, як пояснив “Дню” проректор з фінансово-економічних та господарських питань Сергій Давиденко, керівництво вишу під час листування з Міносвіти просило “дати згоду на передачу в оренду частини приміщення… ТОВ “Освіта” для розповсюдження книжкової продукції”. Пізніше на запит міністерства виш надав також низку документів, але врешті отримав негативну відповідь.

Комісія з майнових питань підприємств, установ та організацій, що належить до сфери управління Міністерства освіти і науки України, без будь-яких підстав та аргументації відмовила книгарні у продовженні договору оренди.

30 квітня дирекція книжкового магазину отримала листа від державного педагогічного університету з вимогою звільнити займане приміщення впродовж трьох днів. Як пояснив “Дню” Сергій Давиденко, виш змушений діяти відповідно до вимог закону про оренду.

На захист ніжинської освіти стали просвітяни, книговидавці та народні депутати. Колектив книгарні також уже заявив свій протест проти спроб виселення і готовий до страйку. Своє обурення висловили і студенти, інтелігенція, українські письменники.

Асоціація українських видавців та книгорозповсюджувачів, членом якої є книгарня, звернулася до Міносвіти з листом за роз’ясненням. “День” також направив у вівторок запит у міністерство, телефоном нам повідомили, що відповідь надішлю протягом дня, проте на момент підготовки матеріалу ми її ще не отримали. Водночас співробітники прес-служби повідомили, що відповідне роз’яснення незабаром з’явиться на офіційному сайті міністерства, проте і його на момент здачі матеріалу не було.

“Спроба закрити книгарню є грубим порушенням Закону України “Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок, – каже Ганна Балаба. – Я вже звернулася з відповідними листами до керівництва університету, міської ради та прокуратури. Також народні депутати України від “УДАРу” Ірина Геращенко та Марія Матіос надіслали запити до Фонду держмайна України, до керівництва міста та університету. Найближчим часом наше питання мають розглядати на засіданні відомчого парламентського комітету”.

Площа, яку орендує в Ніжинського державного педагогічного університету ТОВ “Освіта”, становить 74 квадратні метри. Частину приміщення у книгарні забрали ще 1997 року. Зараз там продають сувенірну продукцію. Тим часом самі працівники книгарні не на диктофон говорять про те, що на звільненій території збираються відкрити приватну поліграфічну фірму.

Микола ШКУРКО, голова Ніжинської міської організації товариства “Просвіта”, голова Благодійного фонду “Ніжин”:

– Питання виселення книгарні з орендованого приміщення постає не вперше. Кілька років тому спільними зусиллями нам вдалося відстояти “Освіту”. Зрозуміло, приміщення розташовано на площі міста і є цікавим для певних бізнесових кіл Ніжина. Але варто розмежовувати бізнес і освіту. Книгарня є унікальною, тому що там продають підручники, наукову, довідкову літературу, яку важко знайти в інших магазинах міста. “Освіта” – це спеціалізований магазин. Якщо його виселять, то вчителям, науковцям, студентам, зрештою, інтелігенції буде важко придбати деінде спеціалізовану літературу.

Микола ЛИСЕНКО, видавець:

– Колись питання виселення “Освіти” вже підіймали в університеті. Тоді я був членом профкому університету, і після тривалих дискусій ми відмовилися від даної ідеї. В цьому приміщенні хотіли розмістити університетський копі-центр для студентів. На мою думку, це – бізнес. До будь-якого питання потрібно підходити об’єктивно, а не з точки зору зацікавленої особи. Хоча буде дуже шкода, якщо у книгарні заберуть місце, до якого всі звикли. Тим паче, що книгарня є унікальною свого роду, і багато студентів купують там спеціалізовану літературу. Безумовно, магазину потрібно йти назустріч.
Віталій НАЗАРЕНКО, Чернігів; Ольга ХАРЧЕНКО, “День”

http://day.kiev.ua/uk/article/cuspilstvo/ministerstvo-proti-knigarni

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини