Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 05:14:32

Депутати стурбовані долею лікарні "Охматдит"

24.04.2013   13:45

Аби у 2014 році був готовий новий корпус лікарні Охматдит, не вистачає грошей.

Сучасне лікувально-діагностичне приміщення почали будувати у вересні 2011-го, планували закінчити до осені 2014-го. У терміни навряд чи вкладуться, бо ж обіцяного державного фінансування майже немає. Тож депутати разом з опікунською радою лікарні вигадали спосіб, як роздобути гроші - збільшити акциз на пиво. Так, кажуть - і хворим малюкам допоможуть, і підлітків від алкоголізму врятують.

Тут лікуватимуть дітей з онко-гематологічними захворюваннями і пересаджуватимуть кістковий мозок від нерідних донорів. Щороку таких операцій потребують сотні українських малюків. Та поки доводиться їздити за кордон за шалені гроші.

Тільки зараз в Україні черга на лікування в цій клініці - 25 дітей на рік. Вартість медичних заходів та процедур коштує більше 200 тисяч доларів на одну дитину.

З початку 2012 року і до сьогодні 18 дітей з Чернігівщини змогли пройти лікування у клініці Охматдит. Допоміг їм в цьому БФ "Європа", серед засновників якого народний депутат Валерій Дубіль. Він, до речі, став ініціатором та головою міжфракційного об’єднання у ВРУ “ДІТЯМ УКРАЇНИ – НАЙСУЧАСНІШУ ЛІКАРНЮ “ОХМАТДИТ”.

Новий корпус Охматдиту коштує 1 мільярд 800 мільйонів гривень. Та суми, які нині дає держава на будівництво - недостатні: 225 мільйонів у 2012 та 95 мільйонів у 2013 році.

Тож члени опікунської ради Охматдиту та депутати звернулися до Уряду та Президента з проханням втрутитися та забезпечити фінансування будівництва нового корпусу в державному закладі охорони здоров’я Національній дитячій спеціалізованій лікарні «ОХМАТДИТ».

Відкритий лист
Вельмишановний Вікторе  Федоровичу!

Ми, члени Опікунської  ради НДСЛ «Охматдит», представники громадських  організацій і волонтери України, котрі опікуються важкохворими дітьми, просимо Вас негайно втрутитися та забезпечити фінансування будівництва нового корпусу в державному закладі охорони здоров’я Національній дитячій спеціалізованій лікарні «ОХМАТДИТ», яке зараз під загрозою зриву.
В бюджеті 2013 року немає коштів. Чиновники Міністерства фінансів відверто саботують виділення навіть 95 млн., затверджених Верховною Радою. Міністр фінансів Юрій Колобов не знаходить часу на підпис під необхідним документом. Чотири місяці 2013 року проект взагалі не фінансується. Таке недбале ставлення реально зупиняє будівництво.
Такі дії чиновників можуть призвести до порушення неодноразових  обіцянок Президента та прем’єр-міністра своєчасно, в IV кварталі 2013 року, завершити будівництво нового корпусу та оснастити його усім необхідним медичним обладнанням для ефективного проведення складних операцій, особливо здійснення трансплантації кісткового мозку від неродинного донора.
Ми вимагаємо  не допустити чергової «Лікарні майбутнього», якою прославився попередній Президент! Батьки важкохворих дітей як і сотні маленьких пацієнтів щодня дивляться на будівництво із надією! Батьки і навіть діти готові на радикальні дії ради захисту найціннішого – життя!
Стурбовані відсутністю  фінансування члени Опікунської  ради спільно з тридцятьма народними депутатами як з більшості, так і з опозиції запропонували джерело надходжень для завершення будівництва –  підвищення акцизів на пиво. Це співпадає із Програмою економічних реформ Президента, де передбачено створення стимулів для здорового способу життя населення, зокрема, через підвищення акцизів на алкоголь і тютюнові вироби зі спрямуванням їх до спеціального фонду державного бюджету з подальшим використанням для фінансування заходів охорони здоров'я.

Також просимо  КабМін сприяти ухваленню законопроектів №№ 2880, 2875 та 2876,  зареєстрованих 19 квітня.  Одночасне прийняття цих проектів дозволить розв’язати одразу кілька проблем. По-перше, збільшення акцизного податку на пиво з 0,87 до 2,50 гривні за літр призведе до подорожчання кожної пляшки пива на 1-2 гривні і стане кроком до припинення політики дешевого алкоголю, яка підриває здоров’я українців. По-друге, бюджет щорічно отримає додаткові 4 мільярди гривень, що підуть на потреби охорони здоров’я. І по-третє, значну частину отриманих коштів буде спрямовано на завершення сучасного комплексу «Охматдиту», де українським дітям з  онкологічними та онкогематологічними захворюваннями будуть проводитися найскладніші операції з пересадки кісткового мозку (в тому числі і від неродинного донора).
Національна дитяча спеціалізована лікарня «ОХМАТДИТ» Міністерства охорони  здоров’я України на сьогоднішній день являється унікальним багатопрофільним діагностично-лікувальним медичним закладом, який забезпечує надання високоспеціалізованої медичної допомоги дитячому населенню України, де щороку близько 18 000 важкохворих дітей із усієї країни отримують шанс на життя.

Саме модернізація «Охматдиту»  дозволить ефективніше рятувати дитячі життя в Україні, суттєво зменшивши витрати як державного бюджету так і самих батьків дітей на їх лікування за кордоном та сприятиме розвитку медичної галузі.
Діти України  варті сучасної лікарні!  Просимо  особистого контролю за безперебійним  фінансування модернізації стратегічної дитячої лікарні країни!

З повагою, Оксана Корчинська, Голова Опікунської ради НДСЛ «Охматдит»           
Члени Опікунської  Ради:
Валерій Дубіль, Народний депутат, голова Міжфракційної депутатської групи «Дітям України – найсучаснішу лікарню «Охматдит» (26 народних депутатів)
Гліб Корнілов, Генеральний продюсер телеканалу «НТН»
Ольга Кудіненко, Керівник Інтернет-ініціативи «Таблеточки»
Данило Гетманцев, Президент юридичної компанії «Jurimex», доктор юридичних наук               
Юрій Власенко, Координатор проекту «Чужих дітей не буває»
Дана Бахтіярова, Генеральний директор компанії «МедЕксперт» 
Ганна Гопко, Координатор громадської кампанії «Наші діти» руху добровольців «Простір свободи»
Вікторія Сюмар, Виконавчий директор Інституту масової інформації
Оксана Романюк, Координатор «Репортери без кордонів в Україні» 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини