Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 11:23:24

З 6 квітня - іменні квитки на поїздку залізничним транспортом України

06.04.2013   10:51Агенцiя

Починаючи з 6 квітня 2013 року оформлення квитків на поїздку залізничним транспортом України (окрім приміських та регіональних поїздів) здійснюватиметься із внесенням до проїзних документів прізвища та імені пасажира зі слів особи, яка купує квитки (здійснює оплату).


Документ, що посвідчує особу, необхідно буде пред’являти лише при посадці до поїзда.

Такий порядок вступає в силу відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України  №160 «Про внесення змін до Порядку обслуговування громадян залізничним транспортом», яка була прийнята 6 березня 2013 року і опублікована у газеті «Урядовий кур’єр» 21 березня 2013 року. Постанова набирає чинності 6 квітня 2013 року. Попередньо усі громадяни мали можливість ознайомитися з проектом змін до постанови та висловити свою точку зору, оскільки цей проект був розміщений  на сайті Міністерства інфраструктури України 9 листопада 2012 року та відкритий до обговорення. 

Як повідомляло раніше Міністерство  інфраструктури, іменні квитки вводяться у зв’язку з поетапним переходом на електронні квитки, через значне зростання Інтернет-продажу проїзних документів та для запобігання випадкам незаконного перепродажу проїзних документів сторонніми особами. Повний перехід на електронний квиток – одне з основних завдань Укрзалізниці. Використання електронного проїзного документу повністю відповідає європейським стандартам обслуговування пасажирів.  А наявність іменних даних в квитках є невід’ємною частиною електронного проїзного документу у країнах, де він застосований. Для з`ясування будь-яких непорозумінь, захисту прав пасажира необхідно мати інформацію стосовно того, яка особа має право на проїзд по сплаченому квитку. На проїзному  документі зазначається інформація щодо страхування пасажира, отже, він є одночасно і індивідуальним страховим полісом.


Як оформити квиток

Під час оформлення квитка у касі вокзалу чи станції пасажир має назвати прізвище та ім`я особи, яка здійснюватиме поїздку тією мовою, якою вони записані у документі, що буде пред’явлений при посадці до поїзда.

Після отримання квитка, особа яка його придбала, не відходячи від каси має ретельно перевірити правильність написання прізвища та імені особи, яка здійснюватиме поїздку. Якщо у зазначених даних буде виявлено помилки, потрібно одразу звернутися до касира аби замінити квиток.

Під час оформлення проїзних документів з використанням мобільного зв’язку, мережі Інтернет, спеціалізованих автоматів самообслуговування тощо особа, яка здійснює оформлення та оплату проїзного документа, зазначає прізвище та ім’я особи, що буде здійснювати поїздку.


Правила перевезень дітей, групових поїздок та пільговиків

При подорожі з дитиною до 14 років потрібно мати проїзний документ та оригінал документа, який підтверджує вік дитини (свідоцтво про народження, паспорт одного з батьків у якому є запис про дитину тощо).

При оформленні групових пасажирських перевезень  на усіх проїзних документах зазначається прізвище та ім`я керівника групи, але при посадці кожен член групи, який зазначений у списку групи, має пред’явити своє посвідчення особи.

Продаж проїзних документів для пасажирів пільгових категорій здійснюється за пред’явленням відповідного оригіналу документа, який підтверджує право на пільговий проїзд. При посадці в поїзд пасажиру, який має пільговий проїзний документ, необхідно пред’явити сам проїзний документ (квиток) та документ, що підтверджує право на пільговий проїзд.  Інших додаткових документів, які посвідчують особу, пред’являти не потрібно. Наприклад, студент, який придбав квиток за пільговою ціною, може здійснювати посадку в поїзд за студентським квитком. Якщо ж студент придбав квиток за повну ціну, то при посадці в поїзд має пред’явити документ, що посвідчує особу (зі списку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України).


Зміни не стосуються

На поїзди приміського сполучення та регіональні поїзди на проїзних документах (крім пільгових та безоплатних) прізвище та ім’я особи не зазначаються і посадка здійснюється без пред’явлення документів, що посвідчують особу.

Проїзні документи, придбані до 6 квітня, у яких не зазначено іменних даних пасажира (прізвища та імені) є дійсними і посадка до поїзда здійснюватиметься без пред’явлення документа, який посвідчує особу. Це стосується і осіб, які оформили чи оформлять  проїзні документи у країнах СНД, Балтії, та далекого зарубіжжя.

Посадка в поїзд здійснюватиметься за пред’явленням проїзного документа та документа, який посвідчує особу:
-         паспорт громадянина України;
-         паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
-         дипломатичний паспорт України, службовий паспорт України;
-         посвідчення особи моряка;
-         посвідчення члена екіпажу;
-         посвідчення особи на повернення в Україну;
-         тимчасове посвідчення громадянина України;
-         посвідчення водія;
-         посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон;
-         посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;
-         проїзний документ для виїзду за кордон особи;
-         яку визнано біженцем, та особи, яка потребує додаткового захисту;
-         довідка про звернення за захистом в Україні;
-         посвідка на постійне проживання;
-         посвідка на тимчасове проживання;
-         картка мігранта;
-         посвідчення біженця;
-         проїзний документ біженця;
-         паспортний документ іноземця та особи без громадянства.


 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини