Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:47:43

У Прилуках вшанували Миколу Міхновського

01.04.2013   10:01Агенцiя

31 березня в місті Прилуки Чернігівської області активісти Всеукраїнського об'єднання "Свобода" провели марш з нагоди 140-річчя від Дня народження ідеолога українського націоналізму Миколи Міхновського.

У вшануванні уроджнця прилуцького краю, ідейника самостійності України взяло участь понад півтисячі українців. До заходів долучилися народні депутати України свободівці Ірина Фаріон, Андрій Міщенко, Рслан Марцінків та Ігор Янків.

Націоналісти пройшли маршем від Прилуцької районної ради вулицею Київською до пам'ятника Тарасові Шевченку, що в центрі міста. Дорогою активісти скандували: "Україна - понад усе!", "Свобода" прийде - порядок наведе!", "Прилуки - українська земля!", "Слава нації! - Смерть ворогам!". Один із учасників ходу на запитання про те, хто такий Міхновський, відповів: "Це наш батько!"

Активісти несли плакати, на яких було написано заповіді з Декалогу українськго націоналіста, автором якого є Микола Міхновський. Очолили колону народні депутати-свободівці.

По завершенні ходу на площі біля пам'ятника Шевченкові відбулося велилюдне вшанувальне віче. Вшанування розпочалося молитвою за душі борців за волю України. Службу очолив настоятель Собору Різдва Пресвятої Богородиці (УПЦ КП) протоієрей о.Віталій Юрочко. По завершенні богослужжіня отець Віталій звернувся до громади, зокрема, зазначивши: "Міхновський казав "Одна, єдина, неподільна від Карпат аж до Кавказу самостійна, вільна, демократична Україна". Нині не важливо, якими є теперешні кордони. Адміністративні чи державні. Де є українець, там є Україна - республіка ".

Також до присутніх звернувся депутат Верховної Ради України Андрій Міщенко, який наголосив: "Усіх людей, які ходять на подібні акції, між собою перезнайомив саме Міхновський. Адже саме він був ідейником українського націоналізму на Чернігівщині. Надихаючись його працею "Самостійна Україна", ми все більше усвідомлюємо себе націоналістами".

Виступаючи на вічі, народний депутат України, уповноважений представник парламентської фракції ВО "Свобода" в Чернігівській області Руслан Марцінків зазначив: "Надважливо нині пам'ятати, що саме Прилуччина стала батьківщиною Миколи Міхновського. Колискою українського націоналізму є Велика Україна. І хай би що там не говорила українофобська влада, тут живе український дух, тут плекається українське майбутнє, тут живе код нації".

До активістів також звернувся заступник голови Чернігівської обласної організації ВО "Свобода", депутат Прилуцької районної ради Іван Тютюнник. Свободівець закликав присутніх набратися духу, яким жив Міхновський, аби надалі діяти за заповідями українського націоналізму заради побудови могутньої української держави на засадах соціальної і національної справедливості.

Перед громадою також виступив лідер гурту "Тінь Сонця" Сергій Василюк. Звертаючись до присутніх, Сергій Василюк наголосив: "Прилучани мають пишатися тим, що подарували Україні Міхновського. Ми маємо продовжувати справу таких видатних українців. Маємо пишатися цієї постаттю і більше досліджувати ідейників української самостійності, народжених на сході України. Ми повинні гідно нести свій прапор, беручи приклад із таких постатей, як Микола Міхновський, Іван Липа, Іван Мазепа".


Прес-служба Чернігівської обласної організації ВО "Свобода"
 

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини