Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 13:05:06

У Чернігові цього року продовжать рятувати каштани

19.03.2013   10:03

У Чернігові цього року на боротьбу з балканською міллю, що знищує каштани, витратять майже 400 тис. грн. Про це повідомив журналістам керівник комунального підприємства “Зеленбуд” Володимир Брайко.

За його словами, з бюджету міста виділено кошти на порятунок від шкідників 1500 каштанів – половини з тих, які ростуть в обласному центрі Чернігівщини. В.Брайко уточнив, що минулого року фахівці врятували від молі 800 дерев, і нині цю роботу продовжать. Зокрема, планується і надалі використовувати біологічні методи боротьби, нешкідливі для людей. Йдеться, насамперед, про розміщення на каштанах феромонних пасток, що дозволять знищити самців молі, розповсюдження природних ворогів балканської – трихограм, а також підживлення дерев. Ці заходи за сезон будуть проводитися 3-4 рази.

“На порятунок одного дерева за сезон плануємо витратити 250-260 грн.”, – уточнив В.Брайко. Він додав, що у першу чергу рятуватимуть каштани у центрі Чернігова та на Валу.

Успіхи Чернігова у боротьбі з міллю відзначили науковці, а також колеги з інших міст України.


Довідка: У 1985 році у районі балканського озера Охрид, яке знаходиться між Македонією й Албанією, був зафіксований перший сплеск розмноження на листах каштанів охридской молі. Протягом наступних років “каштанова” міль розповсюдилася по всій Центральній, Східній і Західній Європі, здобувши назву “балканської”. У 2002 році цей шкідник був навіть зафіксований на заході Англії та у північній частині Данії. З 2003 року каштанова міль стала розповсюджуватися в Україні. Нині ареал поширення балканської молі вже досягнув Москви, розповсюджуючись із швидкістю 100 км на рік. Уражене міллю листя жовкне та опадає.

Пошкодження каштанів міллю частіше носить винятково естетичний характер, однак у містах, де дерева додатково піддані впливу несприятливих факторів, наслідки можуть бути серйозніші. Ослаблені дерева стають уразливими до різних інфекцій, що, в остаточному підсумку, приводить до масової загибелі рослин.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.