Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:55:52

Музейно-меморіальний комплекс пам'яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами, стане символом національної пам’яті про всі спалені села України

02.03.2013   09:07

Про це очільник області заявив під час мітингу з нагоди 70-х роковин Корюківської трагедії 1943 року.

Мітинг з нагоди 70-х роковин Корюківської трагедії 1943 року

Мітинг з нагоди 70-х роковин Корюківської трагедії 1943 року

На місці спорудження Музейно-меморіального комплексу пам'яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами, у фундамент Хреста І-ої черги Музейно-меморіального комплексу відбулося закладення капсули з таким текстом:
«Року 2013, березня першого дня в місті Корюківка, що на Чернігівщині, з нагоди вшанування 70-х роковин знищення міста нацистськими карателями, відбулися жалобні заходи із закладанням пам’ятної капсули на місці спорудження Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами. Упродовж 1,2 та 9 березня 1943 року загарбники розстріляли або спалили живцем близько 7000 мешканців міста Корюківка.

В історії Другої світової війни ця каральна акція проти мирного населення є одним з найжорстокіших злочинів нацизму. Завдяки Указу Президента України Віктора Федоровича Януковича від 22 вересня 2011 року № 925/2011 «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії» стало можливим відновлення історичної правди про масштаби трагедії та створення Меморіального комплексу на вшанування пам’яті про спалені загарбниками українські села і міста. Скорботні заходи із закладанням капсули відбулися за участю голови Чернігівської обласної державної адміністрації Володимира Миколайовича Хоменка, голови Чернігівської обласної ради Анатолія Івановича Мельника, керуючого Чернігівською єпархією Української Православної Церкви архієпископа Чернігівського і Новгород-Сіверського Амвросія, свідків та родичів жертв Корюківської трагедії, широких кіл громадськості, жителів міста Корюківка. Стражденна земля Корюківки стала символом пам’яті всіх населених пунктів України, знищених нацистами в роки Другої світової війни. Ми пам’ятаємо всіх безвинно загиблих синів і дочок України. Нехай ніколи не згасне свіча нашої пам’яті».

Представники з 15-ти районів області передали землю повністю та частково знищених 60-ти населених пунктів Чернігівщини, яка залишиться у Корюківському меморіалі як символ жалоби, вічної слави і вшанування пам’яті всіх жертв розправи карателів.

Виступаючи перед присутніми, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко зауважив: важко осягнути масштаб трагедії, яка в десятки разів переважає інші нацистські злочини Другої світової війни і яка, на жаль, до недавнього часу була майже недослідженою і фактично невідомою широкій громадськості.

«Лише декілька років тому, завдяки Указу Президента України Віктора Януковича «Про заходи у зв’язку з 70-річчям Корюківської трагедії», розпочалась робота по її вивченню та вшануванню пам’яті невинно убієнних», - наголосив керівник області.

На виконання Указу Глави держави у 2011–2012 роках тривала науково-дослідницька робота, видавалися збірники документів, проведено низку просвітницьких заходів. Працівниками Національної телекомпанії України та обласного телебачення було підготовлено декілька документальних фільмів, присвячених трагедії спалених нацистами сіл.

«Переконаний, обласна влада зробить усе можливе, щоб втілити у життя проект по спорудженню Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами. Він стане символом нашої пам’яті, нашої скорботи за всіма, хто загинув у жахливому полум’ї війни. Наш святий обов’язок – передати наступним поколінням пам’ять про невинні жертви фашизму, щоб ніколи на нашій землі не було таких трагедій», - зауважив Володимир Хоменко.

На виконання Указу Президента України «Про заходи у зв'язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії» пошуковцями було встановлено 61 місце поховання жертв Корюківської трагедії 1-2,9 березня 1943 року. Завдяки цим матеріалам Спеціалізованою установою «Військові меморіали» у 2012 році була проведена робота щодо вилучення 230 останків жертв Корюківської трагедії.

1 березня відбувся ритуал перепоховання останків мирного населення Корюківки, яке було знищено фашистськими окупантами в березні 1943 року.

В пам’ять про загиблих заупокійну літію відправив керуючий Чернігівської єпархією, архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини