Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 02:28:00

Комунальне телебачення Чернігова проводить антиурядову політику чи поширює «джинсу»?

19.02.2013   20:27

Доволі "цікавий" сюжет пройшов у новинах комунального підприємства "Телерадіоагентство "Новий Чернігів". Оскільки жодних приміток, що матеріал є рекламним і сюжет не був відокремлений від новин, то звичайний глядач напевно сприйняв його як продукт комунального підприємства.

У сюжеті, що вийшов сьогодні у випуску новин чернігівського міського телебачення, йшла мова про одне із сіл Борзнянського району. Матеріал був присвячений темі закриття (або перепрофілювання) у майбутньому лікарняного закладу. Цікаво, що спосіб подання інформації у сюжеті суперечив редакційному статуту комунального підприємства "Телерадіоагентство "Новий Чернігів" (п 2.1.4. "Суть збалансованої подачі інформації").
Згідно статуту "Збалансованість подачі матеріалу - це запорука неупередженості Телерадіоорганізації у будь-якій спірній чи конфліктній ситуації. Інформаційні редакції Телерадіоорганізації обов'язково представляють позиції усіх сторін конфлікту або неоднозначного, спірного питання".

Але що ми бачимо? Сюжет побудований так, як це зазвичай прийнято у виборчий період: є проблема для звичайної людини, "влада" не може її вирішити, а "добрий політик", народний обранець обіцяє, що зупинить це неподобство.

Звичайно пересічний глядач не цікавиться, що сам народний обранець і є владою, яка законодавчо вирішує проблемні питання виборців, що сам народний обранець, скоріше за все, в повній мірі використовує власні пільги (розмір коштів, що виділяється на його оздоровлення, майже як річний бюджет великого ФАПу).

 А представників ЗМІ не цікавить ситуація в фінансуванні медичної галузі, яка склалася за останні десятиріччя. Яка позиція, наприклад у районного керівництва, яке відповідає за роботу медиків, особливо у той час, коли проходить медична реформа. І чи насправді буде скорочено місцевих медиків?
 
Хоча, якщо аналізувати інформацію, яка подається про розвиток медицини у обласному центрі, то тут сюжети комунального міського підприємства майже збалансовані, але, мабуть з невеликими перевагами для місцевих чиновників від медицини…

Складається враження, що матеріал замовний. І факт відсутності логотипу телебачення на мікрофонах переконує в цьому. В такому випадку звинувачення у незбалансованості подачі матеріалу потрібно відкинути. Але якщо це реклама, то її, по-перше, потрібно відокремити від новин, а, по-друге, мають бути відповідні позначки. А їх відсутність може свідчити про те, що за розміщення сюжету платили не у касу… Знову повертаємося до терміну "джинса".

Якщо матеріал подавався з метою висвітлення діяльності народного депутата, то також виникають питання. Чернігів – це не округ депутата цього народного обранця, а огульна критика - не відноситься до законодавчого "висвітлення діяльності депутатів Верховної ради". Про законодавчі ініціативи у сюжеті жодного слова – лише звичайний популізм.

Є і питання до міського голови Олександра Соколова – така "політика" відносно матеріалів, що не стосується його сфери впливу для комунального телебачення санкціонована? "Джинса" у новинах – це норма? Що таке відповідність інформаційної політики державної ідеології і курсу реформ комсомольський функціонер у минулому мабуть знає добре. І це не означає, що не повинно бути критичних, або опозиційних матеріалів, але критика має бути  конструктивною.

Автор цих нотаток після перегляду новин висловлює власне відношення до цього явища, але, і як постійний глядач міського телебачення і як платник податків хоче, щоб телебачення насправді було цікавим і не заангажованим.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.