Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:10:30

Громадський сектор Чернігівщини: що очікувати в 2013 році?

08.02.2013   16:27Агенцiя

Нововведення в Законі «Про громадські об’єднання», новий склад громадської ради при Чернігівській ОДА, конкурси проектів від державних органів влади. Саме ці фактори впливу на громадський сектор в 2013 році обговорили 7 лютого на зустрічі Клубу молодого політолога.

З 1 січня вступив в дію оновлений Закон України «Про громадські об'єднання». Серед головних змін:

  • Громадським об'єднанням надано право діяти на в інтересах будь-яких осіб, а не тільки своїх членів.
  • Громадські об’єднання розподіляються на громадські організації та громадські спілки.
  • Прив'язка діяльності громадських організацій до певної території вже не є обов’язковою.
  • Громадські об'єднання мають право здійснювати підприємницьку діяльність як через створення підприємств, так і безпосередньо.
  • Первинна реєстрація громадських об'єднань стала безкоштовною.
  • Громадську організацію мають право зареєструвати не менше, ніж дві особи.

Ірина Жмака, начальник  відділу державної реєстрації юридичних  осіб, легалізації об'єднань громадян, державної реєстрації друкованих засобів масової інформації реєстраційної служби Головного управління юстиції у Чернігівській області зауважила, що всі нововведення були введені за ініціативи і в інтересах громадських організації. Єдине, що дещо більше вимог введено до установчих документів об’єднання і строків їхнього подання від часу проведення установчих зборів.

Однією з подій громадського сектору Чернігівщини було обрання  нового складу Громадської ради ЧОДА. Цього року рада налічує 90 представників громадських об’єднань, що на третину більше ніж торік. Громраду в цифрах описав Володимир Максимович, головний спеціаліст департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю. Так, він повідомив, що серед членів ради 58 чоловіків і 32 жінки від 24 до 83 років. Серед громадських об’єднань, що мають представників у раді: 71 громадська організація, 14 профспілок, 4 благодійних та 1 релігійна організація. Серед громадських організацій 9 спортивних, 8 молодіжних, по 7 організацій роботодавців та організацій ветеранів та інші. Наразі громадська рада знаходиться на етапі формування комітетів.

Значний прогрес в 2013 році слід очікувати  у сфері державного фінансування громадських проектів та ініціатив. Так, з початку року конкурс проектів на загальну суму 40 тис. гривень проводить відділ у справах сім`ї та молоді Чернігівської міської ради. В 2013 році подано на розгляд 18 проектних пропозицій від 14 громадських організацій. «Обсяг фінансування невеликий, до 3500 грн. за проект, але ми впевнені, що конкурс проектів допомагає громадським організаціям Чернігова в їх діяльності та робить реалізацію державної молодіжної політики більш ефективною» - зазначив головний спеціаліст відділу Валерій Семенець.

Конкурси проектів для громадських організацій в 2013 році обіцяють й представники Чернігівської ОДА. Андрій Подорван, директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю повідомив, що в 2013 році буде продовжено фінансування громадських організацій в рамках обласної програми «Чернігівська громада». Попередньо конкурс проектів буде оголошено в травні. Загальна сума конкурсу – 60 тис. гривень, що на 10 тисяч більше попереднього року. Головний спеціаліст департаменту освіти, науки, молоді та спорту Андрій Шемець запевнив, що вже найближчим часом буде оголошено конкурс проектів для молодіжних громадських організацій області.

В той же час лідери громадських організацій не бачать позитивних перспектив для громадського сектору. Президент Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень Геннадій Максак застерігає громадські об’єднання від перетворення на кишенькові організації влади. Також громадський діяч відзначив низький рівень професійності та загрозу політизації в громадському секторі. Голова Чернігівської профспілки підприємців Олена Варнакова закликала громадські організації до більш жорсткого контролю органів влади та об’єднання поза межами державних структур.

Клуб молодого політолога

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини