Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 05:07:10

“Такої “Європи” нам не треба” – чернігівська “Просвіта”

19.01.2013   11:22Агенцiя

Правління чернігівського обласного товариства “Просвіта” імені Т.Шевченка на сьогоднішньому засіданні ухвалило звернутися до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яка своїм рішенням № 2558 від 26 грудня минулого року визнала переможцем конкурсу на отримання ліцензії на мовлення з використанням частоти 105,9 МГц у Чернігові ПРАТ “СТУДІЮ “ЄВРОПОЗИТИВ”, м. Київ (вихідні дані: “EUROPA PLUS”).

“Своїми рішеннями про розподіл частотного ресурсу Національна рада створила небезпечний прецедент, коли в українському Чернігові – адміністративному центрі області, де 89% населення вважають рідною українську мову, 14 з вже 15-ти ефірних FM-радіостанцій ведуть трансляцію іноземними мовами”, – говориться в заяві просвітян.

“Просвіта” вказує на зневажання прав українців: “Порушниками програмних концепцій мовлення, особливо в частині дотримання заявлених мовних пропорцій, є чи не основна маса ретрансляторів іноземних станцій в обласному центрі. Всупереч заявленим (до 92% часу під україномовний продукт) майже весь ефір заповнений російською і англійськими мовами. На колись місцевих чернігівських частотах (101,8 МГц; 107,7 МГц) також ведуть своє мовлення немісцеві і неукраїнські радіостанції – “Радио Шарманка” (всупереч заявленим 92% україномовного наповнення) и “Радио Рокс” відповідно, завдаючи невиправної шкоди задоволенню інформаційних і культурних потреб чернігівців”.

Правління чернігівської “Просвіти” вимагає відібрати ліцензію у “Європи плюс” та здійснити перевірки діяльності бізнес-структур, що ретранслюють іномовні станції, в т.ч. “Радио шансон”, “Русское радио” і т.п. на предмет відповідності їхніх ефірів заявленим програмним концепціям.

Просвітяни виступають за те, щоб влаштувати прозорий конкурс з пріоритетним наданням частот під місцеве, українське і суспільно важливе громадське мовлення як важливий фактор розвитку місцевої громади з неухильним дотриманням мовниками заявлених програмних концепцій.

http://siver.com.ua/news/takoji_evropi_nam_ne_treba_chernigivska_prosvita/2013-01-18-11624#.UPmrQo2VlDM.facebook

Останні новини Чернігівщини

На Масанах почалися роботи з відновлення колектора 15:50

Стартував ремонт аварійного колектора, що в мікрорайоні Масани (вул. Незалежності, 42). Роботи виконуватимуть за новою технологією – методом санації полімерним рукавом.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 15:19

Протягом минулої доби зареєстровано 9 небезпечних подій, а саме: 1 аварійна ситуація на мережах життєзабезпечення, 1 загибель на водних об’єктах, 1 дорожньо-транспортна пригода, 6 пожеж. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 1 особа постраждала.

Чернігівський медичний коледж отримав навчальну літературу від латвійських партнерів 15:17

Близько 200 підручників для навчання студентів Чернігівського базового фахового медичного коледжу передала сьогодні Юліана Китаєва, представниця Почесного консула Латвійської Республіки в місті Чернігові Олени Вишнякової.

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ 15:15

Заволодів коштами державного підприємства на суму майже 750 тис. гривень: правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини