Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:26:46

"Просвіта": "Рейдерство не пройде!"

14.01.2013   08:27Агенцiя

Заява правління чернігівського обласного об'єднання ВТ "Просвіта" імені Т.Шевченка з приводу т.зв. пікету, влаштованого приватним підприємцем Жогалко Т.М.

акція протесту проти спроби рейдерського захоплення галереї

акція протесту проти спроби рейдерського захоплення галереї

Товариство "Просвіта" імені Т.Шевченка як громадська неприбуткова організація не має права займатися комерційною діяльністю. Проте для виконання статутних цілей - розвитку національної культури, українського книгодрукування тощо - чернігівська "Просвіта" утворила культурно-мистецький центр "Інтермеццо" та мистецьку галерею "Круті сходи" без прав юридичної особи.

Рішенням правління товариства займатися комерційною діяльністю в цих структурах було доручено члену "Просвіти", приватному підприємцю Жогалко Т.М. Проте внаслідок невмілого менеджменту приватний підприємець Жогалко Т.М. створила "Просвіті" борги по оренді КМЦ "Інтермеццо" у сумі 49 тисяч гривень та по теплопостачанню у сумі 7 тисяч гривень. Внаслідок чого відбулася класична схема рейдерського захоплення цього закладу - "Просвіта" втратила право оренди приміщення по вулиці Шевченка, 9 (КМЦ "Інтермеццо"), а новий договір оренди з 10 жовтня 2011 року фондом комунального майна було укладено з недіючим осередком "Суспільної служби України", який очолює та ж таки Жогалко Т.М.

Не бажаючи потішати сторонніх людей чварами в українському середовищі, правління чернігівської "Просвіти" не виносило ні в ЗМІ, ні навіть на обговорення міського осередку "Просвіти" питання про відібрання від "Просвіти" КМЦ "Інтермеццо". Ми вважали, що українська справа, якою була задумана книгарня "Інтермеццо", має розвиватися, незважаючи на негідну поведінку деяких членів організації. Проте зараз мусимо констатувати, що "Інтермеццо" реалізує книги не просто не україномовні, але й навіть антиукраїнські.

Просвітянська галерея "Круті сходи", що знаходиться на 2 поверсі офісу чернігівської "Просвіти" (вул. Воровського, 10), також доведена приватним підприємцем Жогалко Т.М. до стану банкрутства - також створені борги ( більше 16 тисяч гривень) і за тою ж таки схемою перекладені на "Просвіту". Більше року Жогалко Т.М. не вносить жодних коштів на утримання будинку. Переважна більшість народних майстрів відмовилася співпрацювати з приватним підприємцем Жогалко Т.М. Галерея найчастіше була просто закрита.

Тому правління чернігівського обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка, тричі розглядаючи ситуацію, що склалася, ще у квітні 2011 року прийняло рішення звільнити приватного підприємця Жогалко Т.М. від обов'язку займатися галереєю "Круті сходи" і звільнити просвітянське приміщення від її майна. Жогалко Т.М. рішення правління проігнорувала, звітувати про роботу галереї відмовилась, на письмові звертання не відповідала.

Натомість звернулася до обласної ради з проханням відібрати у "Просвіти" другий поверх нашого офісу і передати їй. На тій підставі, що голова "Просвіти" є …корупціонером. Навіть коментувати такі нісенітниці недоречно.

Обласна рада цілком резонно відмовила незаконній вимозі приватного підприємця і все приміщення по вулиці Воровського, 10, як було, так і залишається на умовах оренди за чернігівським товариством "Просвіта". Жодних інших орендарів чи суборендарів у приміщенні нема.

Тому на підставі договору оренди і рішення правління комісія товариства у складі 5 осіб замінила вхідний замок другого поверху приміщення, що є внутрішньою справою нашої організації. Жодні пікети, втручання депутатів чи партій просто недоречні, хоч якими б лозунгами вони не прикривалися.

В той же час маємо зауважити, що рішення про закриття мистецької галереї "Круті сходи" ніхто не ухвалював - вона буде діяти і надалі після проведення ремонту. Але, звісно, займатися нею будуть просвітяни, які не прикриваються патріотичними лозунгами, а дійсно дбають про українську культуру і бережуть честь "Просвіти".

Правління Чернігівського обласного об'єднання ВТ "Просвіта" імені Т.Шевченка


http://siver.com.ua/news/prosvita_rejderstvo_ne_projde/2013-01-13-11589
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини