Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 2 червня, 02:50:10

Куликівський район - лідер з сільгоспвиробництва на Чернігівщині

16.11.2011   13:53Агенцiя

За моніторингом Чернігівської ОДА щодо економічного й соціального розвитку сільськогосподарських підприємств у Поліській зоні, Куликівський район третій рік поспіль посідає І місце.

Промисловий комплекс орієнтований саме на переробку продукції сільського господарства. Як працюють найкращі підприємства агропромислового комплексу Куликівського району, як тут розвивається соціальна сфера - журналісти чернігівських і всеукраїнських видань побачили на власні очі. Крім того, ми скуштували місцеву продукцію: молочні вироби, сири та ковбаси - під час "дегустаційного" прес-туру, що відбувся 15 листопада і був організований медіа-центром "Моє місто". 


 
Куликівський скарб - земля і люди


Прес-тур організований Медіа-центром "Моє місто" розпочався зі знайомства з "головами" Куликівщини - головою райдержадміністрації Олегом Шпаком і головою районної ради Сергієм Калашником. Під час відео-презентації вони розповіли про історію утворення району та його символи. Так, на гербі та прапорі Куликівщини ми побачимо птаха кулика. На цій території проживає 18 тисяч людей, існує 25 населених пунктів, діють 30 сільгоспформувань різних форм власності. Земельний фонд становить 94403 га сільськогосподарських угідь, з них - 26429 га надані в оренду сільськогосподарським підприємствам.

Агропромисловий комплекс є провідною галуззю виробничої системи економіки району. Галузь виробляє 15% регіонального валового продукту, тут працює 25% зайнятого населення району. Малим підприємництвом займаються понад 470 суб'єктів. У районі діють 15 загальноосвітніх шкіл, 10 дошкільних закладів, 16 сільських клубів, в Куликівці - музична школа, районна лікарня та бібліотека. Журналісти дізналися і про відомих людей, які народилися на Куликівщині. Це, зокрема, видатний педагог Лідія Деполович - автор довоєнного букваря, що витримав 19 видань.

Далі журналісти відвідали дитяче відділення центральної районної лікарні, яка має статус "Клініки, дружньої до дитини", познайомилися з персоналом, оглянули відремонтовані приміщення, гарні умови перебування в стаціонарі та матеріально-технічну базу. Переконалися, що допомога дітям надається на найвищому рівні. Хоча є певні проблеми з кадрами - переважна частина лікарів - передпенсійного віку, не вистачає деяких фахівців. Потім журналісти побували у загальноосвітній школі с. Ковчин - просторої, комфортної, теплої. За результатами минулого року вона увійшла до десятки найкращих сільських шкіл України. Це справжній центр культури та просвіти на селі. Вчителі-ентузіасти створили тут цікавий краєзнавчий музей, на базі якого можна вивчати історію села та країни. Нещодавно при школі побудували нову котельню, яка працює на різних видах палива.

 

Куликівське молоко - натуральне, тому зберігається лише три дні


Молокозавод у Куликівці існував давно, однак у складні 90-ті підприємство ледь-ледь животіло. Його відродження почалося з середини минулого десятиліття, коли знайшовся інвестор - кандидат технічних наук, нинішній депутат обласної ради від Партії регіонів Арсен Дідур. Нині ПАТ "Куликівське молоко" спеціалізується на виготовленні сухого знежиренного молока, вершкового масла та семи видів кисломолочної продукції. У загальному обсязі  виробленої промислової продукції у районі доля підприємства - 69,5%.

У порівняні з минулим роком ПАТ збільшило обсяги закупівлі молока майже на 160 тонн. Зросла питома вага молока, закупленого в Куликівському районі - з 20% у минулому році до 40% у поточному році. А взагалі ПАТ закуповує молоко у 12-ти районах області, має 160 молокоприймальних пунктів, де працює 170 приймальників молока. Тут є свій автопарк - 30 молоковозів.

За добу на молокозаводі переробляється понад 80 тонн молока. З нього виготовляють: 6 тонн сухого молока, 4 тонни масла селянського, 2 тонни  пастеризованного молока, 400 кілограмів сметани, 350 кілограмів йогуртів, 320 кілограмів вершків і 300 кілограмів кефіру. Всі види продукції скуштували чернігівські журналісти й переконалися - якість відмінна! Саме тому, що куликівське молоко - справжнє, термін його зберігання - лише три дні, потім воно скисає.

Саме тому молочна продукція ПАТ "Куликівське молоко" користується великим попитом не лише у районі, області. Заводчани пишаються, що сухе молоко із задоволенням купують у Європі, Азії, Африці (в ОАЕ). Сухе молоко надходить  на прилавки магазинів у складі продукції кондитерських фабрик: цукерок, шоколоду, тортів, печива, пасти, мусів, морозива. Його додають навіть у ковбаси, розповіла журналістам директор молокозаводу Людмила Бажан.

У планах ПАТ - розширити асортимент продукції, виробляти сухе цільне молоко, творог та збільшити виробництво кисломолочної продукції з 3,5 до 8 тонн на добу. Лише у минулому році до бюджетів усіх рівнів завод перерахував майже 7 мільйонів гривень. Цього року показник буде значно більшим. Середній вік працівників - 35 років, середня заробітна плата 1600-1700 гривень.


Ковбаси та сардельки "ростуть" на куликівських полях


Під час прес-туру журналісти відвідали також СФГ "Колос" - багатогалузеве, високорозвинуте агропромислове господарство, яке очолює депутат обласної ради від Партії регіонів, кавалер орденів "За заслуги" ІІІ та ІІ ступенів Віктор Труш. Нові форми та методи господарювання, застосування сучасних технологій у рослинницві та тваринництві дають можливість господарству бути рентабельним і посідати передові позиції в області. Загальна площа посівів СФГ "Колос" - понад 5800 га. Спеціалізується на вирощуванні репродуктивного насіння зернових, зернобобових та олійних культур.       

З 2008 року "Колос" має статус елітно-насіннєвого господарства й включене до Єдиного державного реєстру. Тут навчилися вирощувати високі врожаї всіх культур. Вал ранніх зернових цього року становить 8100 тонн, що дає можливість прогодувати понад 5000 головів ВРХ та майже 4000 свиней. Середньодобові прирости ВРХ цього року - 954г, свиней - 812г. Кінцевою продукцією замкнутого циклу виробництва, що застосовується в господарстві, є ковбасні вироби, копченості, напівфабрикати. У загальних обсягах промислової продукції  району господарство займає 11,6%.
 
Щодня в ковбасних цехах, які оглянули представники ЗМІ, виготовляється до двох тонн продукції 73 найменувань. Під торгівельною маркою "РатиборІІ" вона надходить у торгівельну мережу району, Чернігова, Києва, Сум, реалізується в усіх  районах згаданих областей. Ковбасна та м'ясна продукція торгової марки "Ратибор-ІІ" стала брендом Куликівського району і гарантує споживачам високу якість, бо виготовляється лише із сировини найвищого ґатунку.

"У нашій ковбасі від 70 до 100% м'яса, - запевнив журналістів Віктор Труш. - Нема такого, що ми виробляємо щось для "своїх", щось - для всіх інших. Ту ж продукцію, яка надходить на прилавки, ми їмо в родині. Вартість наших ковбас - від 55 грн. за кілограм, сардельок - від 30 грн.". Підприємство є фіналістом Всеукраїнського конкурсу якості продукції "100 кращих товарів України". За виставкову діяльність у 2011році нагороджено "Знаком Пошани" Міністерства аграрної політики України.

Журналісти першими скуштували сир "Радомер"


Новий вид продукції запустили у виробництво на ПП "Сирний дім", яке також відвідали журналісти. До торговельної мережі Чернігова сир "Радомер" (з великими дірками) ще не потрапив - він дозріває на складах, однак журналісти вже його скуштували. Дуже смачний! Хоча й "Російський" від ПП "Сирний дім" також смачний, бо справжній, з натуральної сировини. У фірмовому магазині підприємства він коштує від 55 грн., "Радомер" - 70 грн.

ПП "Сирний дім" - ще одне потужне підприємство на Куликівщині, що розташоване в с. Салтикова Дівиця - спеціалізується на переробці молочної сировини. Колись саме це підприємство виробляло сири для Верховної Ради. Нині його продукцію можна знайти на прилавках магазинів. Виробляє тверді сири, масло вершкове (50 грн. за кілограм) та вершки. Питома вага підприємства в обсягах виробництва промислової продукції району становить 10,9%. Очолює підприємство Дмитро Голубов. За словами директора, що провів для нас невеличку екскурсію, сир, що коштує менш ніж 50 грн. - несправжній, це так званий "сирний продукт", що виготовляється з води, пальмової олії та купи хімічних додатків. Тож пильнуйте, якщо дбаєте про власне здоров'я!

У минулому році підприємство закупило у населення 4659 тонн молока та виробило 398 тонн твердого сиру і 18 тонн вершків. Реалізувало продукції на суму 13,9 млн. гривень, що на 37% перевищує показники попереднього року. На сьогодні ПП "Сирний дім" використовує потужності лише на 30%. В перспективі тут планують збільшити обсяги використання потужностей до 100%. Підприємство переробляє щодоби 8 тонн сировини, а спроможне - до 25 тонн. У найближчих планах - запустити цех з виробництва морозива зі справжнім "радянським" смаком.


                         
Медіа-Центр "Моє Місто"

Останні новини Чернігівщини

Андрій Прокопенко офіційно представив очільника Менського району Євгена Соловйова

Андрій Прокопенко офіційно представив очільника Менського району Євгена Соловйова 19:27

Голова Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко представив колективу Менської районної державної адміністрації нового керівника – Євгена Соловйова.

АНОНСИ ПОДІЙ