Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 11:27:07

Швидку зобов’язали приїжджати за 10 хвилин

01.01.2013   13:45Агенцiя

З 1 січня 2013 року в Україні набуває чинності постанова Кабміну, яка регламентує нормативи прибуття за викликом бригад швидкої допомоги.

Так, згідно з постановою бригади “швидкої” повинні прибувати за екстреними зверненнями через 10 хвилин у містах і через 20 хвилин в населених пунктах за межами міст з моменту виклику, повідомляє УКРІНФОРМ.

“Зазначені нормативи з урахуванням метеорологічних умов, сезонних особливостей, епідеміологічної ситуації та стану доріг можуть бути перевищені, але не більше ніж на 10 хвилин”, – йдеться в постанові.

До категорії екстрених віднесені наступні виклики: якщо пацієнт втратив свідомість, у нього судоми, раптові розлади дихання, раптовий біль в області серця, блювання кров’ю, гострий біль у животі, зовнішня кровотеча, ознаки гострих інфекційних захворювань, а також гострі психічні розлади, що загрожують життю та здоров’ю пацієнта або оточуючих.

За екстреними викликами медики також виїжджати в наступних випадках: коли пацієнт отримав травму (поранення, перелом, вивих, опік, важкий забій, травми голови), ураження електричним струмом, блискавкою, тепловий удар, переохолодження, асфіксії (утоплення, потрапляння сторонніх предметів у дихальні шляху), пошкодження при надзвичайних ситуаціях (ДТП, аварії на виробництві, стихійні лиха тощо), отруєння, укуси тварин, порушення нормального перебігу вагітності.

Крім того, до категорії екстрених віднесені звернення медпрацівників з транспортування пацієнтів, що потребують термінової госпіталізації.

Зате в не екстрених тепер відносяться звернення щодо пацієнта, стан якого не є невідкладним і супроводжується раптовим підвищенням температури тіла з кашлем, нежитем, болем у горлі, головним болем, запамороченням, слабкістю, болем у попереку, суглобах, підвищенням артеріального тиску, больовим синдромом у онкологічних хворих, алкогольним, наркотичним, токсичним синдромом.

Чи не екстреними стануть і виклики в разі загострення у пацієнта хронічних захворювань, коли він перебуває під наглядом сімейного або дільничного лікаря при гіпертонічній хворобі, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічному запаленні печінки, жовчного міхура, кишечника, хвороби нирок, суглобів тощо.

Не екстрені виклики будуть перенаправлятися диспетчером оперативно-диспетчерської служби у відповідне закладу охорони здоров’я первинної медико-санітарної допомоги, а в разі відсутності такої можливості до пацієнта попрямує бригада екстреної (швидкої) медичної допомоги, яка не виконує екстрені виклики, протягом однієї години з моменту отримання звернення, наголошується в додатку до постанови.
 

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.