Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 20 червня, 12:59:16

Шкільне харчування: підготовка закладів освіти до нового навчального року 2023/24 в умовах воєнного стану

14.08.2023   14:50Агенцiя

Як закладам освіти та суб'єктам господарювання убезпечити себе та як здійснити підготовку до нового навчального року у воєнний період на всіх рівнях відповідно до чинного законодавства, - коментують експерти Держпродспоживслужби.

Реалізацію реформи шкільного харчування на практичному рівні забезпечують державні органи, обласні адміністрації, громади, керівники органів управління освітою, педагоги та представники громадськості. Приготування їжі школа може організовувати як самостійно, так і з допомогою інших підприємств. Проте найважливіше, аби процес приготування відповідав всім чинним нормам та стандартам.

Заклади освіти. Сьогодні розпочато проведення спільних комісійних обстежень закладів освіти залежно від безпекової ситуації в кожній окремій адміністративно-територіальній одиниці.

Такі перевірки, відповідно до законодавства, місцеві органи влади та військові адміністрації за участю засновників закладів загальної середньої освіти  можуть ініціювати самостійно. Згідно з Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" та "Про місцеві державні адміністрації"  вони мають право створювати комісії з обстеження закладів освіти з метою перевірки їхньої готовності до організації навчально-освітнього процесу та забезпечення належних умов для всіх його учасників. Як правило, територіальні органи Держпродспоживслужби також долучаються до зазначених комісій.

Як наголошують фахівці Держпродспоживслужби, це робиться з метою допомогти шкільним закладам убезпечити себе та забезпечити дотримання санітарного законодавства під час організації навчально-виховного процесу, а також за дотримання вимог безпечного та повноцінного харчування школярів. Адже попри воєнний стан та обмеження системних перевірок відповідно до постанови КМУ від 13 березня 2022 р. № 303, безпека та здоров'я дітей мають бути одним з  пріоритетних напрямків роботи будь-якого закладу чи адміністрації громади. Ініціювання та проведення таких обстежень є проявом відповідального ставлення до виконання власних обов'язків.   

Суб'єкти господарювання, які надають послуги. Крім того, самі постачальники харчових продуктів та/або суб’єкти господарювання, що надають послуги харчування для закладів загальної середньої освіти, мають можливість самостійно ініціювати перевірку своєї діяльності. Для цього, згідно з Наказом Мінагрополітики від 03.01.2023 № 5 «Про затвердження Переліку підстав для здійснення позапланових заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин на період воєнного стану», їм достатньо лише надіслати письмову заяву до територіального органу Держпродспоживслужби за власним бажанням.

Такий крок представників бізнесу має подвійну користь. З одного боку, це є демонстрацією впевненості в якості власної роботи та її відповідності всім вимогам та стандартам. З іншого боку, успішне самостійне проходження перевірки сприяє убезпеченню представників бізнесу від можливих негативних наслідків, які можуть виникнути при організації харчування школярів.

Крім того, з метою підвищення обізнаності щодо  норм та стандартів роботи територіальні органи Держпродспоживслужби здійснюють інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо забезпечення санітарно-гігієнічних вимог та протиепідемічного режиму. Під час зазначених заходів висвітлюються важливі аспекти та вимоги до організації харчування в навчальних закладах, а також забезпечення закладів питною водою гарантованої якості, сировини та харчових продуктів, які постачають оператори ринку.

Кожен суб'єкт господарювання, батьки, вчителі та інші зацікавлені особи можуть долучитися до ініціативи забезпечення якісного та безпечного харчування для наймолодших громадян. Для цього необхідно звернутися до територіального органу Держпродспоживслужби.

Лише спільними зусиллями ми можемо забезпечити здорове та безпечне навчання та майбутнє  наших дітей.

Державна служба України з питань безпечності
харчових продуктів та захисту споживачів
 

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові відбулася перша публічна експертна дискусія щодо політичної кризи у місті 12:37

Вперше за останні півтора роки у колі експертів відбулось публічне обговорення “Двовладдя у Чернігові”. Таку тему обрали журналісти Суспільне Чернігів для другого випуску нового суспільно-політичного токшоу “Що відбувається?”, що реалізується спільно з регіональним хабом Інституту масової інформації Медіабаза Чернігів та ГО “Чернігівський освітній центр “Ініціатива”.

Задоволено позов прокурора про приведення укриття у професійному ліцеї у придатний для використання стан

Задоволено позов прокурора про приведення укриття у професійному ліцеї у придатний для використання стан 12:33

Чернігівським окружним адміністративним судом задоволено позов обласної прокуратури про приведення захисної споруди цивільного захисту, розташованої при одному із навчальних закладів Чернігова у придатний для використання за цільовим призначенням стан – готовність до укриття учасників навчального процесу в умовах воєнного стану.

Пропозиція робочої сили на Чернігівщині

Пропозиція робочої сили на Чернігівщині 12:31

За підрахунками служби зайнятості, на початок літа в області налічувалось близько 5 тисяч офіційних безробітних. Власне, такою є пропозиція для роботодавців на зареєстрованому ринку праці.

Переглянути механізм розрахунку компенсації за зруйноване внаслідок війни житло. Чернігівська міська рада звертатиметься до Уряду 12:28

Підготувати звернення на адресу Кабінету міністрів України стосовно перегляду розрахунку державної компенсації за зруйноване житло у сторону збільшення.

 У Чернігові встановлюються обставини ДТП за участю поліцейського автомобіля

У Чернігові встановлюються обставини ДТП за участю поліцейського автомобіля 12:26

За фактом дорожньо-транспортної пригоди за участі поліцейського призначено проведення службового розслідування.