Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:40:46

На Чернігівщині стартував проєкт «Лабораторії творчого діалогу»

30.03.2023   15:42Агенцiя

Місцеве самоврядування та мешканці громад із допомогою U-LEAD заново вчаться комунікувати

Післявоєнні діалоги будуть геть іншими, ніж до повномасштабного вторгнення росії. Місцеве самоврядування, виснажене в умовах постійного стресу та пошуку коштів, мусить заново навчитися чути громаду й реагувати на її потреби. А мешканці — знову побачити в посадовцях людей і знаходити в собі сили розуміти дії влади, допомагати в пошуку рішень.

"Проєкт «Лабораторії творчого діалогу в громадах» – це про залучення мешканців до вирішення спільних проблем на місцевому рівні. Ми хочемо цю залученість збільшити. Хочемо показати нові практичні підходи до взаємодії, до підтримки та взаєморозуміння під час прийняття рішень", - зазначив Павло Пущенко, виконавчий директор Спілки «Громадські ініціативи України».

До участі були відібрані 120 громад з 12 областей України. Проєкт реалізує Спілка «Громадські ініціативи України» за підтримки «U-LEAD з Європою».

“Перед ними сьогодні постало багато викликів: відновлення територій, інтеграція переселенців, брак фінансування, а подекуди і значний відтік кваліфікованих кадрів. Ми допомагаємо місцевому самоврядуванню, створюємо нові навчальні програми, ініціативи і проєкти, як от «Лабораторії творчого діалогу». З людьми треба вміти говорити, чути їх і розуміти, особливо зараз”, – зазначила Ірина Кудрик, керівниця регіонального офісу U-LEAD у Чернігівській області.

Перший тренінг «Практики діалогового підходу в роботі органів місцевого самоврядування» для учасників з Чернігівщини відбувся у вівторок, 14 березня. Разом із тренеркою з фасилитаціі діалогів Анжелою Старовойтовою учасники вчилися будувати їх і використовувати в роботі.

“Я допомагаю учасникам усвідомити себе та вміти потурбуватися про себе в діалозі. Вони стануть певними «острівками стабільності» для оточуючих, адже зрозумівши себе — матимуть спроможність розуміти інших. Тоді до жителів прийде усвідомлення, що владі теж важко, що вони теж люди і буде виникати питання: «Як я, громадянка у своїй громаді, можу допомогти їй?» Створення такого простору взаєморозуміння – це і є наше завдання”, - розповіла Анжела.

Учасники переходили від теорії діалогу й діалогового підходу до їхнього моделювання у форматі ток-шоу між опонентами. На завершення розглянули моделі використання діалогів під час роботи з мешканцями.

За словами Ольги Євтушенко, секретаря Сухополов’янської сільської ради, для неї важливо опанувати навички спілкування та взаємодії:

“У нас одна з найбільших громад області серед сільських. Вона об’єднала 54 населених пункти. Ми хочемо визначити пріоритетні точки розвитку, залучати мешканців до прийняття рішень і працювати на результат. А для цього потрібен діалог. Крім того, розпочався процес перейменування вулиць, який передбачає обговорення пропозицій, проведення робочих груп, підготовку рішень сесії. Участь у цьому проєкті є дуже вчасною. За його умовами ми можемо отримати практичний супровід в організації громадських обговорень”.

Свою думку щодо взаємодії з мешканцями висловила Ірина Корогод, заступниця сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Кіптівської громади. Тут прагнуть більшої активності жителів та їх участі в щоденному житті :

“У нас було понад 2000 внутрішніх переселенців (до повномасштабної війни в громаді проживало біля 5500 осіб). Вторгнення російської федерації суттєво вплинуло на мешканців, їхні потреби й інтереси змінилися. Зараз важливо отримати зворотній зв’язок і застосувати отриману інформацію для відновлення та розвитку нашої території”, - розповіла вона.

Чернігівська область у проєкті представлена такими громадами: Бобровицька, Ічнянська, Кіптівська, Любецька, Малодівицька, Менська, Михайло-Коцюбинська, Семенівська, Сухополов’янська та Холминська.

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини