Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:08:04

Обласна школа керівника "Публічна бібліотека: сучасні виклики та орієнтири розвитку"

02.12.2022   17:10Агенцiя

30 листопада у форматі онлайн на платформі ZOOM відбулася обласна школа керівника "Публічна бібліотека: сучасні виклики та орієнтири розвитку", яку щорічно організовує Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка як методичний центр області.

Попри всі виклики для бібліотек та війну цей рік не став винятком, адже бібліотеки – це інформаційні центри громад у будь-який час.
  У заході взяли участь близько 40 представників бібліотек та відділів культури області. Значна частина не змогла приєднатися до зустрічі у зв'язку з вимкненням світла.
  Відкрила семінар, окреслила напрями роботи бібліотек в умовах війни та розповіла про звітність начальниця відділу культурного розвитку Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Тетяна Мірошниченко.
  Учасників заходу привітала директорка Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко. Пані Інна наголосила на важливості роботи бібліотек в умовах війни, розповіла про їх підтримку, про поповнення бібліотечних фондів. Також Інна Михайлівна не оминула увагою дискусійну панель з польськими колегами, що відбулася напередодні, на якій бібліотеки Чернігівщини представили свій досвід роботи, розповіли про залучення користувачів та популяризацію читання й дізналися про те, як ця робота ведеться у Польщі.
  До вітального слова приєдналася директорка Чернігівської обласної бібліотеки для дітей Тамара Клюй. Пані Тамара коротко охарактеризувала діяльність бібліотек для дітей у поточному році та акцентувала увагу на важливості проведення конкурсів і заходів для дітей.
  До семінару долучилися представниці Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого: завідувачка науково-методичного відділу Світлана Кравченко та головна бібліотекарка цього ж відділу Людмила Лагута. Київські колеги розповіли про планування та звітність, зокрема про нові виклики, які готує звітний період для бібліотек, організацію роботи бібліотек як пунктів незламності, роботу з новими групами користувачів – таких як волонтери, учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи. Пані Людмила наголосила на важливості врахування інтересів та потреб громади в сучасних умовах при плануванні роботи бібліотеки.
  Продовжила тему звітності заступниця директорки з наукової та інноваційної діяльності Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Вікторія Примак. Пані Вікторія детально ознайомила присутніх з мережею області, акцентувала увагу на помилках при подачі звітності й підготовці до звітного періоду. Адже саме ці питання актуальні, оскільки багато бібліотек Чернігівщини постраждали від воєнних дій на території області й потребують підрахунків збитків та втрат фондів.
  Продовжила тему планування завідувачка науково-методичного відділу Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Катерина Райхіль, нагадавши про використання календарів, типових норм часу, розрахунок робочого часу при плануванні.
  Завідувачка відділу методології бібліотечної роботи з дітьми Чернігівської обласної бібліотеки для дітей Наталія Шеша розповіла про особливості планування роботи з дітьми, конкурси й заходи, заплановані в роботі бібліотек для дітей на наступний рік.
  Огляд видавничої продукції бібліотек області представила провідна бібліотекарка науково-методичного відділу Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Ольга Шурубенко. Пані Ольга звернула увагу на типи та жанри видань, їх структуру, оформлення, підкреслила переваги видавничої продукції та поінформувала про її недоліки, порадила список ДСТУ й видань для ознайомлення при роботі над видавничою продукцією.
  Важливе місце в роботі бібліотек Чернігівщини посідає обласний обмінний фонд Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка, адже через нього книгозбірні області отримують літературу та поповнюють фонди. Головна бібліотекарка обласного обмінного фонду Олена Костенко коротко розповіла про правила оформлення супровідних документів при отриманні книг.
  У другій частині занять школи керівника бібліотеки області представили свій досвід роботи та розповіли про зміни в їх діяльності. Зокрема, завідувачка відділу бібліотечної роботи та народних ремесел Центру культурних послуг Куликівської селищної ради Інна Янголь розповіла про реорганізацію Куликівської публічної бібліотеки у відділ при Центрі культурних послуг, окреслила переваги й недоліки цих змін. Для присутніх тема виявилася актуальною та викликала певні запитання, на які пані Інна дала відповіді.
  Цікавим досвідом поділилася бібліотекарка Коропської публічної бібліотеки Світлана Матвієнко, розповівши про співпрацю з місцевим радіо як дієвий спосіб залучення користувачів і популяризації бібліотеки та читання. Адже широка аудиторія може почути огляди книг, які є в бібліотеці, твори місцевих авторів, маловідомі факти про відомих людей та події. А бібліотекарка Тростянецької бібліотеки-філії Тетяна Кузьменко розповіла про творчі майстер-класи, акцію "Благодійник-чарівник", проєкти "Перезавантаження", "Жива бібліотека", які реалізовує у книгозбірні. Пані Тетяна поділилася секретами залучення користувачів та становлення бібліотеки як культурного центру громади.
  Цьогорічна школа керівника пройшла насичено. Було обговорено важливі питання: звітності та планування, роботи над видавничою продукцією, отримання книг з обласного обмінного фонду. Крім того учасники почули цікаву та корисну інформацію про важливий, креативний, новий для себе досвід роботи інших бібліотек. На завершення зустрічі Інна Аліференко підбила підсумки проведеного заходу й побажала всім плідної роботи в бібліотеках, миру та перемоги.

За додатковою інформацією звертатися:
Катерина Райхіль, завідувачка науково-методичного відділу

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини