Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 09:06:51

У Тупичівській громаді працює центр дозвілля "Петарда"

04.08.2022   12:15Агенцiя

Питання дитячого і молодіжного дозвілля особливо актуальне в нинішній непростий час, адже пришкільні табори не працюють і багатьом дітям оздоровлення цьогоріч через кляту війну, як кажуть, не світить.

Але ж вільний час у дітей і молоді є, його десь треба проводити. І дуже добре, якщо є альтернатива вулиці та постійному сидінню в телефоні. Такою альтернативою в Тупичеві є молодіжний центр «Петарда». Щоправда, він лише у червні відчинив двері для відвідувачів.

«Цей молодіжний центр було створено завдяки програмі «DOBRE». Реалізацією цього проєкту займався наш працівник Дмитро Шумар. Він особисто замовляв усе, що є в нашому центрі – меблі й обладнання. Спочатку молодіжний центр планувався у селі Великий Листвен. І вже все було створено для того, щоб він відкрився в лютому. Було приміщення, проведений інтернет. І староста Михайло Вороний допомагав центру, щоб він відкрився саме у Великому Листвені. Але почалася повномасштабна війна… І на жаль, задуми не справдилися, хоча центр уже був повністю готовий до роботи. До того ж, завідувач молодіжного центру Микола Мефеденко 24 лютого ввечері пішов на війну. Відтоді й воює. Тож немає директора, немає там, кому центром займатися», – пояснила Вікторія Жиженко, директор будинку культури в Тупичеві і в.о. завідувача «Петарди». Зважаючи на такі обставини, у квітні, після вигнання окупантів із Чернігівщини, центр тимчасово перенесли до Тупичева. Спочатку облаштували на новому місці, а з червня він уже приймає відвідувачів

«Центр «Петарда» працює, приходять діти, займаються. До речі, ми з дітьми поговорили, що вони в цьому центрі хочуть бачити, що там має бути, чим вони хотіли б займатися, і на основі їхніх побажань складаємо графік. Уже запланували заходів на місяць – щосереди і щоп’ятниці є якісь обов’язкові заняття. Наприклад, плетіння патріотичної браслетки, перегляд фільму чи ще щось, щоб їм було цікаво. Діти, якщо згодні таке робити, то роблять. Якщо ж ні, то можемо запропонувати щось інше. Ось у нас був турнір із шашок, то вони сказали, що краще подивляться якийсь фільм, щоб було цікаво. До речі, у нас там гарно вдається зробити кінозал, атмосфера відповідна, то дітям дуже подобається», – розповіла Вікторія Жиженко.

Звісно, до побажань дітей прислухаються, але програму складають так, щоб відвідувачі не просто гаяли час, а проводили його з користю – могли навчитися чогось нового, розвивали комунікативні навички, розширювали світогляд, розважалися. Та головне, щоб відволіклися від своїх телефонів і мали живе спілкування.

Поки в «Петарді» бувають від 5 до 14 дітей у віці 8-14 років. Але ж центр не тільки для дітей, він передбачений для відвідувачів, яким від 8 і до 35 років. Тож зараз у центрі працюють над тим, щоб залучити якомога більше учасників, причому старшого віку.

«Нещодавно відвідали ще один проєкт «DOBRE», на якому обговорювали, як це правильно зробити. Також їздимо і навчаємося, переймаємо досвід. Були в Корюківці в молодіжному центрі «КУБ», аби побачити їхній центр, як вони працюють, чим займаються. Дуже сподобалася їхня ідея про те, що має бути простір не такий, як у підлітковому клубі, який також є у Тупичеві. Там діти займаються у гуртках, наприклад, куховарства, плетіння чи ще якоїсь справи. А в нашому просторі не повинно такого бути. У нас має бути простір, де діти і молодь роблять те, що хочуть, звісно, в розумних межах. Наш простір для розвитку і для того, щоб діти могли вільно проводити вільний час, а не вешталися вулицею. Щоб було місце, де вони зможуть зібратися, помалювати, поговорити, обмінятися ідеями», – розповіла Вікторія Жиженко.

Цікавою є і назва молодіжного центру – «Петарда». Її затвердили шляхом голосування в соцмережах. Адже пропонували різні назви: і «Зіронька», і їй подібні. Але було вирішено, що назви, які нагадують про радянське минуле, не є актуальними. А взагалі для Тупичева молодіжний центр – це як ковток свіжого повітря, бо раніше такого в селі не було.

Челайн

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини