Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:37:56

У Чернігові харчування дітей у школах і дитсадках подорожчає

03.12.2021   13:56Агенцiя

У Чернігові встановили нові грошові норми на харчування дітей у школах, які діятимуть з початку 2022 року. Відповідне рішення виконком міської ради прийняв сьогодні, 3 грудня.

Повна вартість сніданку у школах стане 32 гривні (34 для старшої школи). Вартість триразового харчування в дитсадку для груп раннього віку – 32 гривні, для груп передшкільного віку – 38 гривень.

Батьки платитимуть менше цих сум, оскільки місто продовжить оплачувати 25% вартості харчування всіх дітей у дитячих садочках і по 10 гривень за сніданки учнів 1-4 класів. І також, відповідно до законодавства, забезпечить безкоштовне та за 50% вартості харчування дітей пільгових категорій.

Попередні грошові норми щодо харчування дітей у школах і садочках приймалися в нашому місті рік тому. Зараз їх коригування пов’язане, передусім, зі значним зростанням цін на основні продукти (вцілому на 20%). Окрім того, з 1 січня для освітніх закладів починають діяти нові вимоги до асортименту харчових продуктів з яких мають готуватися страви - і грошові норми повинні забезпечити виконання цих вимог. У раціоні дітей має побільшати овочів, фруктів, молочних продуктів та м’яса, хліб має бути тільки цільнозерновий з високим вмістом харчових волокон, застосовуються сухофрукти, горіхи, насіння тощо. Взагалі, буде передбачена не тільки енергетична цінність порції (білки/жири/вуглеводи), а визначений набір продуктів, з яких має складатися снідаток або обід. Меню буде розроблятися та затверджуватися вже не на два, а на чотири тижні. Це вимоги урядової постанови від 24 березня 2021 року №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (зі змінами).

- Ми вивчали, яка середня ціна харчування в дошкільних і шкільних закладах. Тільки в єдиному місті – Вінниці – від нього відмовилися, у школах дають тільки чай і булочку. А решта міст харчують дітей. У нас розцінки середні по Україні: в когось є трошки нижчі, в когось вищі. Ми витрачатимемо на харчування дітей вже більше 50 мільйонів гривень з міського бюджету. Звісно, збільшиться навантаження і на батьків. Але продукти це вже здорожчали на 20%, а будуть дорожчати далі, тому що дорожчають усі складові. Дорожчає газ, електроенергія, збільшується мінімальна заробітна плата. По законодавству наше КП «Шкільне» повинно відшкодовувати управлінню всі комунальні платежі. І якщо замислитися, взагалі триразове харчування дітей на 38 гривень, навіть якщо це порції маленькі – чесно кажучи, навіть важко собі уявити, як його можна зробить. Але, так чи інакше, будемо намагатися енергетичну цінність і якість забезпечувати, щоб діти мали нормальну їжу, - зазначив при обговоренні цього питання на засіданні виконкому чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Не треба забувати, що є чимало і неблагополучних сімей, де якщо діти не поїдять у школі - дома можуть залишитися й голодними, нагадав він.

Зараз у Чернігові в дитсадках харчуються всі 10379 дітей. З них батьківська плата 75% вартості харчування вноситься за 8939 вихованців, безкоштовно харчуються 733 дитини і за 50% від 75% вартості – ще 707 дітей з багатодітних родин.

Початкову школу (1-4 класи) в місті відвідує 12021 дитина. З цієї кількості харчуються у школі 81,5%. 8900 учнів мають сніданок з батьківською оплатою і доплатою з бюджету в 10 грн; 894 дитини пільгових категорій харчуються безкоштовно.

У 5-11 класах навчається 17537 дітей, з них безкоштовно харчуються в шкільних їдальнях 938. Решта – за кошти батьків, і цифра охоплених таким харчуваннм не постійна.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини