Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:58:34

«Простір DIY»: Чернігівська молодь створює новий креативний хаб

07.09.2021   08:30Агенцiя

В Чернігові триває проєкт «Простір DIY», в якому 20 учасників з числа студентів архітектурних спеціальностей та активістів, оновлюють кампус Національного університету «Чернігівська політехніка», наповнюючи його елементами тактичного урбанізму та вуличного мистецтва.

Створений громадський простір стане частиною креативного хабу разом із сортувальною станцією «Supersorters» та майстернею з переробки пластику «Plastic Fantastic», які розміщені на території кампуса.

І ось, Рубікон перейдено! Після довгих днів підготовчої роботи, реалізація проєкту досягла того етапу, коли перші результати роботи його учасників можуть побачити користувачі території кампуса Чернігівської політехніки.

Один з попередніх тижнів був присвячений архітектурній резиденції разом з експертами проєкту — архітекторами Науково-мистецької платформи «Острів». Довелося добряче попрацювати, в тому числі на сонечку. Але тепер локація стала значно зручніша, завдяки декільком простим і ефективним рішенням.

Що ми встигли?

По-перше, учасники полегшили доступ до території кампуса для її відвідувачів, демонтувавши декілька фрагментів огорожі та очистивши проходи. Колись, кампус був огороджений бетонним парканом, що з роками зусиллями часу і людей зазнав руйнації. Таким чином, у паркані з’явилося два отвори, якими ходять люди. І ходять часто. Крім тих, хто просто проводить тут час, територія активно використовується перехожими, які проходять транзитом, скорочуючи свій шлях на роботу, додому, до магазину чи зупинок транспорту. Але усім доводилося перестрибувати через нижні частини паркану, залишені в отворах. Це також створювало незручності для літніх людей, людей з інвалідністю, колясками, важкими сумками тощо. Тепер цих перешкод немає.

Територія кампуса дійсно дуже велика, майже кожен її квадратний метр потребує якогось втручання. Водночас, ставлячи перед собою досяжні цілі, ми поділили локацію на три зони, які будемо облаштовувати в першу чергу.

Щоб спроєктувати наповнення цих зон, учасники проєкту систематизували зібрані ідеї та результати дослідження території, замальовували ескізи, робили креслення та 3-D моделі на комп’ютері. Перші вуличні меблі, побудовані з дерев’яних піддонів за цими схемами, вже розмістилися на подвір‘ї біля головного входу до університету. Тепер там можна знайти нові місця для відпочинку та релаксації. Старі лавочки, які стояли на подвір‘ї були відремонтовані, адже тактичний урбанізм — це і про відновлення.

Важливо, що учасники встигли пропрацювати кольорову та тематичну концепцію простору. Поки не будемо розкривати секрети, але впевнені, що завдяки цьому він буде сприйматися зовсім по-іншому.

Треба сказати, що навряд чи усе зроблене за чотири дні резиденції — хоча б одна десята частина того, що ще чекає попереду на локацію. Але, навіть, ці перші результати мають значення! Поки ми працювали, час від часу, до нас підходили люди — місцеві мешканці або просто перехожі. Вони цікавилися, що це буде, дякували, раділи. Ввечері, нові та відремонтовані меблі охоче тестували діти, літні люди, молодь. Цей простір дійсно потрібен. А такий впевнений початок дуже надихає!

Також пропонуємо переглянути більш детальне відео про архітектурну резиденцію за посиланням.

Проєкт «Простір DIY» реалізується ГО «Еко Місто Чернігів» у партнерстві з Національним університетом «Чернігівська політехніка» за підтримки Українського культурного фонду.

#простірDIY #запідтримкиУКФ

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини