Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:36:28

Представники Линовицької громади отримали настанови щодо ландшафтного дизайну території

31.08.2021   10:08Агенцiя

творюючи зелені насадження, ми дбаємо про майбутнє громади. Бо кожне нове дерево, квітник, сад, сквер, ліс приносять не лише естетичне задоволення, а й допомагають очищувати повітря, покращують температурний, водний та вітровий режим, а також відіграють важливу роль в екологічному вихованні дітей та молоді.

 А  з огляду на зміни клімату їхнє поширення є дедалі актуальнішим. Але як правильно підбирати та поєднувати рослини, здійснювати озеленення біля приватного будинку, школи, лікарні, вздовж дороги або, наприклад, створити ландшафтний квітник?

Відповіді на ці запитання шукали під час семінару-консультації «Науково-методологічні підходи до розвитку системи озеленення території Линовицької територіальної громади та загальні рекомендації». Вона проводилася в Линовиці 25 серпня в рамках проєкту «Розробка та сприяння запровадженню політики охорони навколишнього середовища Линовицької громади», який реалізується Сіверським інститутом регіональних досліджень. До участі в обговоренні запрошувалися представники місцевого самоврядування та громадськості.

Спершу зупинилися на нормативно-правових засадах системи озеленення, догляду за зеленими насадженнями. Далі обговорювалися загальні принципи озеленення та благоустрою, ландшафтні композиційні елементи озеленення території, які можна застосувати в Линовицькій громаді. Наприклад, при  висаджуванні дерев слід враховувати їхні фітонцидні властивості, санітарно-гігієнічне, захисне, протипожежне або рекреаційне призначення. Водночас варто зважати на такі складові, як довговічність дерев, їхні особливості щодо ґрунтів водного режиму, сумісності з іншими видами рослин тощо.  Пришкільні території гарно підходять для облаштування фруктових садів, які можуть стати одним з елементів у ланцюжку здорового харчування та екологічного виховання дітей.

Наступні рекомендації стосувалися облаштування газонів та клумб. Зокрема, ґрунтопокривні рослини та сукуленти прекрасно замінюють дороговартісні, вибагливі рулонні газони чи газонні трави. Водночас цікавим напрямком у ландшафтному дизайні є гравійний газон як спосіб привернути увагу до певних видів рослин. При компонуванні клумб та квітників варто підбирати різноманітне кольорове поєднання квітів, але враховувати період їхнього цвітіння. Також наголошувалося: в сучасному озелененні не вітається посадка рослин поодинці. Перевагу краще надати груповим насадженням, які б гармонійно поєднувалися.

Наостанок учасники зустрічі отримали рекомендації щодо створення окремого розсадника, щоб мати власний посадковий матеріал для озеленення території громади. Також варто налагодити контакти з ботанічними садами та спеціалізованими підприємствами для отримання якісних саджанців та насіння.

Загалом, озеленення громади – це клопітка та систематична праця. Та водночас вона сприяє об’єднанню громади у спільній справі, допомагає їй стати сучасною та привабливою. А якщо додати трохи фантазії та креативу – зелені насадження можуть стати брендом громади!

Консультацію проводила Світлана Потоцька – кандидат біологічних наук, доцент кафедри біології Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка, голова Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони природи.

Проєкт «Розробка та сприяння запровадженню політики охорони навколишнього середовища Линовицької громади» здійснюється Сіверським інститутом регіональних досліджень за підтримки Міжнародний фонд «Відродження» та European Union in Ukraine в рамках грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу.

Контакти: Дмитро Казіміров

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини