Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:56:50

В Остерській громаді формують спроможну мережу закладів освіти

27.07.2021   15:59Агенцiя

Спроможна мережа закладів освіти громади – це мережа шкіл та садочків, які надають конкурентну освіту дітям, мають сучасну матеріально-технічну базу та достатній кадровий потенціал. Саме таку мережу формують сьогодні в Остерській громаді.

В громаді є 11 закладів освіти із них 4 школи, 3 садочки та 4 заклади позашкільної освіти. Частина із цих закладів в управління міської ради перейшли лиш торік після приєднання до громади нових сільських територій.

Тому зараз громада шукає рішення для підвищення ефективності інвестицій в освітню сферу.

«Ми вже об’єднали садочок зі школою у новоприєднаних територіях. Тепер там один заклад, один директор, одна кухня. Так ми зменшили адміністративні витрати. Але досі маємо проблеми із матеріальною базою шкіл та оплатою праці технічних працівників», - наголосила Ірина Куран, заступниця Остерськоого міського голови.

Щомісяця фонд оплати праці технічних працівників освіти становить 500 тисяч гривень. Це значна сума, і тому громада шукає можливості зменшити такі статті видатків.

Як це зробити та які сьогодні є можливості у громад підвищити спроможність освітньої мережі допомагали знайти фахівці Чернігівського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» під час онлайн консультації «Управління освітою в громаді: законність, відповідальність, ефективність для Остерської громади».

«Освітня послуга повинна бути якісною. Це означає, що після закінчення навчання в школі дитина буде конкурентною при вступі у навчальні заклади та на ринку праці. На таких консультаціях ми допомагаємо громадам знайти необхідні рішення, аби досягти такого рівня якості освіти», - переконує Ірина Кудрик, керівниця Чернігівського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

Олександр Мельник, радник із муніципальних фінансів та управління Чернігівського регіонального офісу Програми розповів про кроки, які можна здійснити аби підняти ефективність видатків на освіту. Зокрема, радник наголосив, що класів із малою наповненістю у спроможній мережі бути не може, а школи, де технічних працівників більше ніж педагогів, ніколи не матимуть ресурсу для поліпшення матеріально-технічної бази.

«Конкурентність освіти та фінансова спроможність громади взаємозалежні. Якщо видатки на школи, садки та позашкілля допомагають формувати якісну освітню послугу, то громада буде спроможна самостійно вирішувати й інші проблеми. Минулого року понад 60% бюджету громади йшло на освіту. Саме тут є потенціал для пошуку ресурсу на розвиткові проєкти», - вважає Олександр Мельник.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини