Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 17 квітня, 15:23:20

Про зміни у шкільному меню, безпечність та якість харчування дітей Чернігова

24.02.2021   10:11Агенцiя

З 15 лютого, у школах Чернігова вартість харчування для дітей становить 23,5 грн і для сніданків, і для обідів. При цьому, для учнів 1-4 класів з цієї вартості коштами міського бюджету компенсується 10 грн, а 13,5 грн сплачують батьки.

Про особливості дитячого шкільного меню розповіла директорка комунального підприємства «Шкільне» Антоніна Радченко.

Про зміни у меню

Дитяче шкільне харчування зараз організоване за новим Санітарним регламентом для закладів загальної середньої освіти. Документом визначені вимоги, в тому числі, до шкільних приміщень, їдальні, меблів. Крім того, заборонене використання в шкільному меню ковбаси, сосисок, консервів. Також рекомендовано зменшити використання у стравах цукру та солі. Тобто суб’єкти господарської діяльності, які надають послуги з харчування, зобов’язані забезпечити учнів якісною, повноцінною та корисною їжею відповідно до норм харчування в навчальних і дитячих закладах.

Приблизне меню для харчування дітей у шкільних їдальнях у Чернігові розроблене та затверджене на два тижні. Загалом всі страви виготовляються за звичайною рецептурою, але змінилася технологія приготування. Також у меню забезпечується їх різноманіття, тобто страви не повторюються. До прикладу, всіма дітьми улюблену піцу тут виготовляють тільки з курячим філе або з рибою. Котлети не смажать, а тушкують, запікають чи готують на пару. Зараз використання духових шаф при приготуванні їжі – це основа технологій дитячого харчування, - підкреслила керівниця КП «Шкільне».  

Цього тижня, з понеділка, в меню була включена нова страва - «Курка з паприкою». Це тушковане куряче філе без використання паніровки, хоча на вигляд - як звичайні нагетси. Спостереження за попитом робилися у школі №19, його результат – дітям дуже сподобалось, оскільки вони з’їли все.

За словами Антоніни Радченко, відповідно до затвердженого меню через день дітям дають твердий сир, який виробляється відповідно до ДСТУ.

Фрукти, зокрема яблука, вбо апельсини, або мандарини також дітям даються через день. Раз на тиждень у меню включений натуральний сік, який 100%-во без цукру і який значно корисніше за соки з підсолоджувачами.

- У меню ми збільшили кількість фруктів та овочів. За рахунок того, що піднявся об’єм закупки цих продуктів, для нас тримається ціна. При цьому, привозиться гарний і різноманітний продукт. У чай постійно додається лимон, також готується напій з шипшини. При виготовленні випічки не використовується маргарин, його повністю прибрали з рецептури. Натомість у тісто додається тільки вершкове масло, яке вироблене відповідно до ДСТУ. Для старшокласників у буфетах почали продавати різноманітні салати розфасовані у блістери, що дуже подобається дітям. Також для більшого комфорту дітей їжу кладуть на підігріті тарілки, - розповіла Антоніна Радченко.

Продукти для шкільних їдалень у Чернігові постачаються щодня, залишки не зберігаються. У меню щотижня передбачений обов’язковий творожно-молочний день. Молоко, яке використовують у молочних супах та для какао - тільки з найвищою жирністю – 3,5%. З 5%-ого кисломолочного сиру готують ліниві вареники, сирники, запіканки. Для порівняння: раніше це було один раз на два тижні.

Дітям, які відвідують групи подовженого дня, обов’язково дається перша страва, яка за два тижні жодного разу не повторюється. Наприклад, суп картопляний із бобовими та грінками, борщ, суп овочевий, суп молочний, розсольник, суп картопляний із гречаною крупою. Також діти обов’язково отримують підвечірок, який можуть забрати із собою. Це можуть бути котлети січені з птиці та сиру, риба припущена з салатом, яйце варене з салатом, різноманітні булочки, вареники й запіканка.

Керівниця КП «Шкільне» також нагадала, що вже кілька років поспіль, а саме з вересня 2017 року, діти пільгових категорій харчуються за тим самим меню й на ту саму вартість, що й усі інші. Крім того, було менше визначених пільгових категорій дітей.

Якість і безпечність

За якість і безпечність харчування дітей зараз відповідає не тільки завідуючий виробництвом, а й директор закладу освіти та медичний працівник. До того ж комунальне підприємство спільно із санепідемстанцією щомісяця перевіряють воду, яка надходить у харчоблок. Також беруться змиви із посуду та приладдя. На дослідження здаються і готові страви, зокрема на наявність патогенних мікроорганізмів. За весь навчальний рік перевіряються усі школи міста і проводяться такі перевірки без попередження.

Крім того, за новим санітарним регламентом з січня вже не проводиться дезінфекція посуду з використанням хімічних засобів (окрім випадків, коли може бути виявлена у когось кишкова інфекція). Зараз посуд обдають кип’ятком або стерилізують у жаровій шафі. У шести школах з максимальною кількістю учнів посуд проходить таку обробку у нещодавно закуплених посудомийних машинах італійського виробництва. Хімічними засобами наразі обробляються тільки поверхні: дверні ручки, столи.

Усі працівники кухні, які задіяні у накритті столів та перебувають у безпосередньому контакті з учнями, обов’язково працюють у рукавичках, масках та у спецодязі.

Передача досвіду

Наразі на підприємстві працює 211 кухарів, серед яких половина -люди передпенсійного віку, а решта – молодь. Їх робота дуже важка і розпочинається переважно о 6-й ранку. Професійність кухарів, які працюють у шкільних їдальнях, переймають студенти професійно-технічних училищ міста.

- Молодь там дуже швидко навчається реальним процесам на кухні. Завжди після випуску до підприємства приходять працювати два-три молодих кухаря. Постійно, протягом усього навчального року студенти, зокрема коледжу залізничного транспорту, приходять на навчальну практику до шкіл. Це майбутні кухарі та кондитери, профільна група яких створювалася спеціально для можливих працівників комунального підприємства, - повідомила керівниця КП «Шкільне».

Вчасна сплата важлива

Принагідно Антоніна Радченко звернулася до батьків з проханням вчасно сплачувати за харчування дітей у школі. Для зручності батьків така проплата зараз може здійснюватися й через інтернет-банкінг.

Якщо у батьків виникають питання, пов’язані з розрахунками за харчування, вони можуть зателефонувати за номером 67-67-67 та проконсультуватися.

Прес-служба Чернігівської міської ради
 

Останні новини Чернігівщини

Біля Охіньок на Н-07 укріплюють укоси та роблять ровики поширення

Біля Охіньок на Н-07 укріплюють укоси та роблять ровики поширення 12:23

Проводиться підготовка до капітального ремонту ділянки дороги від Мільків до Охіньок. Згодом тут проводитимуть регенерацію основи та укладатимуть нове асфальтобетонне покриття. Протяжність ремонтованої ділянки - 6 км.

За тиждень виявлено 45 порушень правил рибальства зі збитками понад 21 тис. грн, - Чернігівський рибоохоронний патруль

За тиждень виявлено 45 порушень правил рибальства зі збитками понад 21 тис. грн, - Чернігівський рибоохоронний патруль 12:17

За тиждень з 8 по 15 квітня державними інспекторами Чернігівського рибоохоронного патруля зафіксовано 45 порушень Правил рибальства. Зокрема, викрито 18 грубих порушень за ч. 4 ст. 85 КУпАП (рибальство із застосуванням заборонених знарядь лову), в тому числі два з ознаками кримінального правопорушення. Також складено 16 протоколів за ч. 3 ст. 85 КУпАП (порушення Правил рибальства).

Чернігів: стартував цьогорічний прийом проєктів Бюджету участі

Чернігів: стартував цьогорічний прийом проєктів Бюджету участі 11:50

У Чернігові з 15 квітня розпочинається цьогорічний прийом проєктів в рамках Програми реалізації громадського бюджету (бюджету участі), який триватиме по 31 травня. Ці часові рамки, передбачені чинним Положенням про громадський бюджет нашого міста.

В Чернігові презентували книгу про знищені дерев’яні храми з доповненою реальністю

В Чернігові презентували книгу про знищені дерев’яні храми з доповненою реальністю 11:36

Проект «Знищені шедеври української дерев’яної сакральної архітектури. Книга з доповненою реальністю» презентували 15 квітня науковій громадськості Чернігова в обласному історичному музеї імені Василя Тарновського. Це масштабний проект, що складається з декількох взаємопов’язаних частин.

Повноваження старост та комунікація з жителями старостинських округів

Повноваження старост та комунікація з жителями старостинських округів 11:31

Чернігівський регіональний центр підвищення кваліфікації продовжує серію дистанційних навчань «Здійснення старостою своїх повноважень та пошук ефективних комунікацій із жителями старостинських округів». Чергові онлайн-сесії проводяться 15–16 квітня. Цільова аудиторія – старости старостинських округів територіальних громад області.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини