Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 01:49:04

Створення місцевого фінансового органу — обов‘язкове завдання кожної сільської, селищної, міської ради

05.11.2020   14:02Агенцiя

4 листопада близько 40 учасників з 30 громад Чернігівщини взяли участь в онлайн-семінарі ULEAD Чернігівський регіональний офіс «Створення місцевого фінансового органу — обов‘язкове завдання кожної сільської, селищної, міської ради».

Змінами до Бюджетного кодексу України передбачають, що з 1 січня 2021 року голова громади вже не може здійснювати повноваження місцевого фінансового органу, як було до цього, тому ті ради, які не мали таких органів мають їх утворити. А це процес складний та тривалий.

«Серед 57 громад регіону 12 громад вже мають власні місцеві фінансові органи. Решта мають створити такий орган в першу чергу, адже від цього залежатиме виконання бюджету та фінансування установ та програм»,- зазначила Ірина Кудрик, керівниця Чернігівського регіонального офісу.

Олександр Мельник радник з муніципальних фінансів та управління ґрунтовно роз’яснив такі питання:
- основні законодавчі підстави утворення місцевого фінансового органу;  
- етапи створення місцевого фінансового органу;
- порядок призначення посадових осіб в новостворений виконавчий орган.

«Чернігівський регіональний офіс послідовно здійснював адвокацію створення місцевих фінансових органів в громадах, адже важливо щоб  управління місцевими бюджетами здійснювалось професійно. Обов‘язковість такої законодавчої норми врешті увільняє голову громади від невластивих цій посаді функцій, і дозволяє йому зосередитись на стратегічних питаннях розвитку громади», - вважає Олександр Мельник.

Учасники навчань — фахівці громад, які створювались добровільно,  працюють вже декілька років з новими повноваженнями та додатковими ресурсами. Попереду навчання новостворених громад, та тих, які ще не мали прямих міжбюджетних відносин.

ULEAD Чернігівський регіональний офіс

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.