Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 17:36:05

Держава надає 92,3 млн грн на програми «Спроможна школа», НУШ, СТЕМ-освіта, ремонт харчоблоків та шкільні автобуси для шкіл Чернігівщини

26.08.2020   08:54Агенцiя

25 серпня в Чернігівському обласному Палаці дітей та юнацтва відбулася традиційна серпнева конференція педагогічних працівників Чернігівщини.

У ній взяли участь заступник голови облдержадміністрації Андрій Подорван, начальник Управління освіти і науки ОДА Микола Конопацький, начальник Управління Державної служби якості освіти в області Тетяна Маханькова, голова Обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Тетяна Матвеєва, керівники управлінь та відділів освіти РДА, ОТГ та міст обласного значення.

2020 рік - рік викликів в освіті через COVID-19


Як зазначив Андрій Подорван, 2020 рік виявився роком великих викликів через карантинні обмеження, спричинені поширенням COVID-19.

- Але попри дану ситуацію і проблеми із запровадженням елементів дистанційного навчання, навчальний рік закінчений на належному рівні. Випускники 9-х та 11-х класів отримали документи про освіту. Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання пройшла організовано та без порушень. Із 30589 зареєстрованих взяли участь у тестуванні 24240 осіб. Усіх учасників забезпечили засобами індивідуального захисту та дезінфекції. Шість учасників ЗНО отримали по 200 балів з фізики, української мови і літератури, англійської мови, історії України та біології, - підкреслив заступник голови ОДА.

Наразі розроблено алгоритм початку нового навчального року в умовах адаптивного карантину, надано низку рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти, відпрацьовуються сучасні підходи для розробки платформ дистанційного навчання та забезпечено підвищення цифрової грамотності педагогічних працівників.

Результати реалізації інфраструктурних проектів в освітній галузі на Чернігівщині

Що стосується реалізації програми Президента України «Велике будівництво», то, за словами Андрія Подорвана, у школах (Носівська школа № 5, ІІ корпус Прилуцької школи-гімназії, Городнянська школа №2, Журавська  школа імені Г.Ф. Вороного, Корюківська школа №1) та дитячих садочках (Черешенський дошкільний заклад, Сосницький садочок «Сонечко», Бобровицького дошкільний заклад «Золотий ключик», Ніжинський дитячий садок №8 «Кручайлик») роботи по будівництву та реконструкції доходять кінця. Більшість об'єктів вже готові до експлуатації.

Наразі  проведено капітальні ремонти у 22 закладах загальної середеньої освіти та поточні роботи у 465 закладах.

Інтернет, дистанційне навчання, інклюзія та оптимізація шкільної мережі

Начальник Управління освіти і науки ОДА Микола Конопацький закликав освітян всебічно проаналізувати якість інтернету, рівень покриття, вжити заходів щодо покращення ситуації для організації освітнього процесу на належному рівні, оскільки через карантинні обмеження можливе введення елементів дистанційного навчання.

- Актуальним питанням для освітян області залишається створення належної мережі. Акцент нашої діяльності направлений саме в площину створення належних умов для здобуття школярами освіти вищого рівня. Даний аргумент повинен бути основою у проведенні оптимізації мережі закладів освіти області, - наголосив Микола Конопацький.

Особливої уваги заслуговує питання щодо забезпечення права на освіту дітей з особливими освітніми потребами шляхом інклюзивного навчання.

У 2020/2021 навчальному році у 153 закладах загальної середньої освіти, що на 19 більше у порівнянні з 2019/2020 н.р., заплановано функціонування 398 інклюзивних класів (на 75 класів більше), в яких навчатиметься 502 дитини з особливими освітніми потребами (на 95 дітей більше).

З якими новинками зустрічатимуть школи Чернігівщини учнів?


Цього року на придбання сучасних меблів, комп’ютерного обладнання для початкових класів у рамках державної програми «Нової української школи» передбачено кошти у сумі 28,6 млн грн.

На ремонт обладнання та придбання сучасного обладнання для їдалень (харчоблоків) 32 закладів загальної середньої освіти виділено 9,5 млн грн.

На оснащення закладів загальної середньої освіти обладнанням для навчальних кабінетів і STEM-лабораторій передбачено 18,8 млн грн.

На реалізацію програми “Спроможна школа для кращих результатів” Чернігівській області передбачено кошти у сумі 20 млн грн.

 - Всього матеріально-технічна база навчальних закладів за державними програмами «Спроможна школа», НУШ, СТЕМ-освіта, ремонт харчоблоків, придбання шкільних автобусів буде поліпшено на загальну суму 92,3 млн грн, - наголосив Андрій Подорван.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.