Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:11:03

Школи Чернігова готуються до нового навчального року

21.08.2019   08:13Агенцiя

З чим освітні заклади Чернігова підійшли до нового навчального року 2019/2020 - розповів начальник управління освіти міської ради Василь Білогура на розширеній нараді у міській раді 20 серпня.

Василь Білогура

Василь Білогура

Зокрема, чернігівських школярів очікують відремонтовані класні кабінети, оновлені спортивні майданчики.

Також за кошти міського бюджету зробили термомодернізацію кількох шкільних будівель. В усіх школах оновили дидактичний матеріал.

Управління освіти Чернігівської міської ради постійно проводить роботу щодо реалізації державної політики у сфері загальної середньої, дошкільної, позашкільної і професійної (професійно-технічної) освіти, сталого розвитку освітньої галузі міста Чернігова відповідно до потреб та запитів громади згідно із сучасними вимогами суспільства та реаліями часу. За словами Василя Білогури, у 2019 році бюджет галузі «Освіта» (загальний фонд на утримання+бюджет розвитку) складає понад 1 мільярд гривень.

«Якщо це молодий спеціаліст без категорії чи працівник дитячого садочку, то, на жаль, рівень заробітної плати досить невеликий», - прокоментував начальник управління освіти, обговорюючи рівень заробітної плати у закладах освіти. Тому наразі спостерігається значна кількість вакансій педагогічних працівників, як у школах, так і у дитячих садках. Оголошення про наявність вакансій постійно розміщуються на сайті управління.

Одним з основних пріоритетів у 2019 році була підготовка закладів освіти до роботи в рамках Нової української школи. Відповідно до законодавства підготовка закладів освіти до роботи в умовах НУШ відбувалася на засадах співфінансування:
    не більш як 70 відсотків – за рахунок субвенції з держаного бюджету;
    не менш як 30 відсотків – за рахунок коштів місцевих бюджетів.

За розподілом Чернігівської обласної ради на зазначені цілі місту Чернігову у 2019 році було виділено субвенцію в сумі 4, 913 млн грн. Співфінансування за рахунок бюджету м. Чернігова - 2,436 млн грн.

- Як і минулого року для запровадження Нової української школи була виділена державна субвенція. Ці кошти були спрямовані на оновлення матеріально-технічної бази закладів. З міського бюджету додано 30 відсотків співфінансування. Але загалом державна субвенція для Чернігова, порівняно з минулим роком, склала на 3 млн грн менше. Зробивши аналіз  обладнання, яке купувалося минулого року, додатково придбали те обладнання, якого не було у попередні роки. Також закуплені нові меблі для першачків та оргтехніку, - повідомив Василь Білогура.

Загалом цього року сучасними меблями облаштовані приміщення 106 перших класів.

Начальник управління освіти зазначив, що протягом останніх трьох навчальних років зберігається зростання загального контингенту загально-освітніх закладів. У 2019-2020 навчальному році – 29529 учнів (прогноз). Тобто цього навчального року очікується зростання загальної кількості учнів на 974 дитини. Середня наповнюваність класів становить 29,7 учнів.

Але якщо взяти до уваги формування перших класів, то уже є спад набору. Так, станом на 19 серпня до них прийнято на 54 дитини менше, ніж минулого року.

По дошкільних навчальних закладах теж спостерігається зменшення кількості вихованців. Так, на цей навчальний рік по дитячим садочкам на 106 дітей менше, ніж минулого.

Загалом у 53 закладах дошкільної освіти та 2 дошкільних відділеннях НРЦ дошкільну освіту отримували 11402 дитини (110 з них  - діти переселенців з Донецької, Луганської областей та АР Крим). Усі діти 100%-во охоплення дошкільною освітою. Усі батьки за допомогою електронної черги за власним бажанням можуть оформити свою дитину у будь-який дитячий садок.

Мережа закладів професійної освіти міста налічує 5 закладів. У цих освітніх закладах теж чисельність учнів йде на спад. За останні три роки щороку у середньому на 500 учнів менше хочуть мати робітничу професію. За словами Василя Білогури, випускники цих навчальних закладів на 80% працевлаштовуються, 60% з них повідомляють, що працевлаштувалися на підприємствах Чернігова. Причини непрацевлаштування: продовження навчання, служба у збройних силах, відпустки по вагітності, пологам та догляду за дитиною.

Під постійним контролем управління освіти у освітніх закладах знаходяться питання якості харчування і продовольчої сировини, виконання графіків завезення продуктів, поставки продуктів харчування з наявністю сертифікатів відповідності, посвідчень про якість і ветеринарних супровідних документів, термінами і умовами зберігання і реалізації продуктів, дотримання технології приготування страв, організації питного режиму, виконання санітарно-гігієнічних норм, режиму роботи їдалень та харчоблоків.

У всіх закладах освіти міста за бюджетні тазалучені кошти проводяться ремонти харчоблоків, обідніх залів, купується столовий та кухонний посуд, меблі, здійснюється поетапна заміна технологічного обладнання. У 2019 році у 24 закладах освіти міста замінено технологічне обладнання харчоблоків на суму 1 млн грн., повідомляє пресслужба Чернігівської міської ради.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини