Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 10:33:04

Президент підписав закон про фахову освіту: головні новації

06.07.2019   15:09Агенцiя

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про фахову передвищу освіту». У Міносвіти і науки розповіли, які зміни передбачає документ.

«Це означає: вже з 2020 року коледжі та технікуми готуватимуть фахових молодших бакалаврів – це буде рівень фахової передвищої освіти; освіта дорослих стане більш гнучкою – людина зможе отримати кілька професійних утворень за бюджетні кошти протягом життя; заклади отримають нову систему державного фінансування; студенти зможуть вільно вибирати форму навчання, зокрема, буде більше можливостей для дуальної освіти», – пояснили у міністерстві.

Серед інших новацій закону передбачено:
    компоненти корпоративного управління освітніми установами. Це допоможе вирішити конфлікт інтересів. Наглядова рада при закладі займеться стратегією розвитку установи, фінансуванням і зможе впливати на керівників.
    Призначення керівників передбачає рейтингове голосування колективу. Термін роботи на посаді буде обмежено
    Коледжі та технікуми готуватимуть професійних молодших бакалаврів або бакалаврів (якщо буде ліцензія)
    Держфінансування передбачає, що субвенція покриватиме отримання повної загальної середньої освіти та підготовку за спеціальностями, яким потрібна особлива підтримка
    Обмежень за віком студентів і кількості отриманих дипломів за бюджетні кошти немає
    Встановлено можливість створювати індивідуальні освітні напрямки і мати вибір форми освіти (мережева, дуальна, навчання на виробництві)

Освітню діяльність з підготовки за освітньо-професійною ступеня професійного молодшого бакалавра стартує у 2020 році, а вищі навчальні заклади I-II рівня акредитації отримають статус установ фахової передвищої освіти.

Закон «Про фахову передвищу освіту» народні депутати підтримали 6 червня. Документ вступає в силу через 1 місяць після опублікування.

Раніше уряд доопрацював та ухвалив проект закону про середню освіту, документ передбачає більшу автономію вчителів, педагогічну інтернатуру та низку інших змін.  У травні Верховна Рада України підтримала у першому читанні проект закону про повну загальну середню освіту. Він має продовжити процес реформування шкіл, розпочатий у 2017 році законом «Про освіту». Останній набув чинності 27 вересня 2017 року.

Останні новини Чернігівщини

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність, коли 30 березня 2023 року знімальній групі місцевого телеканалу “Дитинець” бізнесмен та екскандидат у депутати Сергій Берестовий зламав камеру та перешкоджав проводити зйомку.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.