Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 11:20:31

Обговорив актуальні питання інклюзивного навчання в області

14.12.2018   11:17Агенцiя

Представники Громадської ради при Чернігівській ОДА, депутати обласної ради, освітяни, психологи тапредставники інклюзивно-ресурсних центрів Придесення зібралися 13 грудня, в обласній раді, на засідання круглого столу «Соціально-психологічні аспекти взаємодії освітніх закладів з батьками в контексті інклюзивного навчання».

До розмови долучилися і голова обласної ради Ігор Вдовенко та заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова.

Розпочав роботу голова комітету освіти і науки Громадської ради Чернігівської ОДА, директор КВНЗ «Ніжинський коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької» Чернігівської обласної ради, Відмінник освіти та науки України, доцент Володимир Дорохін, який представив учасників дискусії та ознайомив із порядком денним.

Ігор Вдовенко, звертаючись до представників громадськості, колег-освітян, психологів та фахівців із корекційної освіти, наголосив на важливості проведення заходу, що об’єднав тих людей, від позиції, підтримки і повсякденної діяльності яких залежить успішна розбудова нового освітнього простору у навчальних закладах та ефективне впровадження інклюзивної політики на теренах Чернігівщини.

-Хочу відзначити, що обласна рада вже не вперше співпрацює із комітетами громадської ради у рамках спільних робочих груп щодо створення Центру надання соціальної, медичної та психологічної допомоги учасникам бойових дій, учасникам антитерористичної операції, членам їх родин та членам сімей загиблих воїнів; перспективного функціонування на теренах Чернігова регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» та включення культурної спадщини Чернігівщини до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, - зауважив керівник та висловив переконання, що не менш ефективною буде взаємодія і стосовно розвитку та удосконалення такої важливої сфери як освіта.

Принагідно Ігор Вдовенко подякував представникам громадського сектору за активну громадянську позицію, небайдужість до долі рідного краю, проблем його мешканців та прагнення зробити свій внесок у їх вирішення.

Сьогодні вже ні в кого не викликає сумніву, що одним із пріоритетів реформування освітньої галузі є забезпечення для всіх без виключення дітей рівного доступу та рівних можливостей для отримання якісної освіти.

-       Якщо ще років 5 тому ми робили перші «обережні» кроки на шляху впровадження інклюзивного середовища, поступово опановували нові методики навчання дітей з особливими потребами в закладах освіти, відкривали поодинокі інклюзивні групи та класи і досить болісно відмовлялися від звичного індивідуального навчання, то за останній час Чернігівщині вдалося здійснити, не побоюсь цього слова, справжній прорив, - зауважив Ігор Вдовенко.

Згадав голова обласної ради і про впровадження трирічного науково-педагогічного експерименту «Розвиток інклюзивного освітнього середовища», реалізованого Благодійним Фондом Порошенка за підтримки профільного Міністерства освіти і науки України.

За час реалізації цієї ініціативи спільними зусиллями благодійників, влади, педагогів, фахівців у галузі корекційної освіти вдалося суттєво збільшити кількість дітей з особливими потребами в освітніх закладах області всіх рівнів, починаючи від дошкільних і закінчуючи позашкільними навчальними закладами; розпочали роботу 11 інклюзивно-ресурсних центрів, оснащених завдяки державній фінансовій підтримці сучасними інтерактивними та мультимедійними комплексами, дидактичними матеріалами та необхідним корекційно-реабілітаційним обладнанням; проведено низку спеціалізованих тренінгів та навчання вчителів-асистентів, а у вищих навчальних закладах здійснено набір студентів для підготовки фахівців з інклюзивної освіти.

У закладах освіти області відкрито численні медіатеки, які допомагають створенню сучасного інтерактивного простору для дітей з особливими освітніми потребами, де вони можуть навчатися за індивідуальним планом розвитку у супроводі корекційного педагога, набувати соціальний досвід, необхідний для самостійного дорослого життя, а також проводити час разом зі своїми друзями.

Наостанок Ігор Вдовенко відзначив, що сьогоднішня зустріч є прекрасною можливістю проаналізувати і всім разом обговорити ситуацію, яка склалась у нашій області зі створенням безбар’єрного освітнього середовища для наших дітей, і окреслити подальші шляхи для покращення якості надання корекційно-розвиткових послуг на теренах Чернігівщини.

Практичний психолог НКВЗ «Ніжинський коледж культури та мистецтв ім. Марії Заньковецької», медіатор Тетяна Кричковська детально зупинилась на питанні взаємодії освітніх закладів з батьками в умовах інклюзивного навчання.

Під час засідання його учасники детально зупинились на обговоренні ключових показників охоплення інклюзивною освітою дітей з особливими потребами, аналізі існуючих проблем, які стоять на заваді розбудові повноцінного інклюзивного середовища. Присутні ділилися досвідом щодо роботи з дітьми з особливими освітніми проблемами, спілкування з їх батьками, підіймали проблему буллінгу у середовищі підлітків, яка гостро постає останнім часом.

За підсумками проведення круглого столу було вирішено напрацювати рекомендації щодо створення постійно діючих комісій для розробки системи заходів стосовно профілактики агресивної поведінки дітей, активізації проведення просвітницьких лекторіїв за участю представників ювенальної поліції, лікарів-наркологів, соціальних працівників та практичних психологів з означеної проблеми серед місцевого населення, організації та проведення серед батьків, педколективів, школярів заходів профілактики насилля та агресивної поведінки в освітніх закладах області, які будуть надані Управлінню освіти і науки Чернігівської ОДА.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини