Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:26:17

Микола Конопацький: Школа для учня має бути територією радості. ВІДЕО

02.10.2018   13:39Агенцiя

Про те, як стартувала на Чернігівщині освітня реформа, які суттєві зміни у підходах до навчального процесу закладені в основу Нової української школи, говорили під час прес-брифінгу в Чернігівській ОДА.

Микола Конопацький

Микола Конопацький

Начальник Управління освіти і науки облдержадміністрації Микола Конопацький запевнив, що вже на початковому етапі впровадження НОШ очевидні її переваги. Адже це школа нового формату, вибудована за новими принципами і підходами. Перш за все, вона основана на співпраці та взаєморозумінні вчителів, учнів та їхніх батьків.

Посадовець у вересні особисто відвідав ряд шкіл області і побачив, з яким настроєм первачки йдуть до школи – вони із цікавістю сприймають ігрову форму навчання. Тож, вочевидь, школа і в подальшому викликатиме в них бажання вчитися. А це і є одним із найголовніших завдань реформи: викликати у дитини інтерес до отримання знань. При цьому учні мають отримувати не лише знання, а головне – навички їх застосування в повсякденному житті, у майбутній професійній діяльності.

З іншого боку, більше свободи у виборі методів навчання отримали і вчителі. Вони мають право обирати підручники, крім того, можуть пропонувати свої навчальні програми.

– Перші класи вже працюють у форматі Нової української школи. Досі програми були переобтяжені інформацією, яка важко засвоювалася і в більшості не використовувалася на практиці. Нині від цього відійшли. Дитина повинна навчатися охоче, із радістю йти до школи. Від цього буде залежати і якість отриманих нею знань, – зауважив Микола Конопацький.

Начальник профільного управління зупинився і на облаштуванні класів для первачків. У переважній більшості шкіл уже створене комфортне середовище для навчання – із сучасними меблями та обладнанням. На це області отримала з держбюджету понад 26,16 мільйона гривень, наразі використано майже 20,72 мільйона. Долучилися до створення якісних умов для навчання першокласників і органи влади на місцях, виділивши з місцевих бюджетів близько 8,23 мільйона гривень. Старт Нової української школи підтриманий і на рівні області. На покращення освітнього середовища спрямовано понад 166,4 мільйона гривень, що майже вполовину більше, ніж минулоріч.

До речі, у новому навчальному році вперше сіли за парти понад 10 тисяч учнів. При цьому у 43 інклюзивних перших класах здобувають освіту 54 першокласника з особливими потребами. Усього ж у 109 закладах загальної середньої освіти функціонує 222 класи з інклюзивним навчанням.

Микола Конопацький зауважив, що в області здійснюються всі можливі заходи, щоб діти з особливими освітніми потребами були соціалізовані і мали можливість навчатися і розвиватися на рівних умовах зі своїми ровесниками. Для цього на Чернігівщині вже функціонують 10 інклюзивно-ресурсних центрів, облаштовані 8 шкільних медіатек у 7 закладах загальної середньої освіти.

Мова під час прес-брифінгу також йшла і про професійно-технічне навчання, опорні школи, оптимізацію шкільної мережі.

ВІДЕО: "Чернігівський монітор"


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини