Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:26:47

У спеціалізованих школах поділ класів на групи для вивчення іноземної мови зберігається. ОФІЦІЙНО

10.09.2018   13:02

Днями одна з депутатських фракцій у Чернігівській міській раді оприлюднила публічну заяву про скасування поділу на групи класів у загальноосвітніх школах з поглибленим вивченням іноземних мов. Що, у свою чергу, нібито призведе до закриття цих закладів.

Управління освіти Чернігівської міської ради надає з цього приводу офіційний коментар.

Так, новий Закон про освіту дійсно не передбачає функціонування спеціалізованих загальноосвітніх закладів із поглибленим вивченням предметів. Протягом 5 років мережа та статути закладів освіти України мають бути приведені у відповідність до чинного законодавства.

Разом з тим школярі не будуть позбавлені права на поглиблене вивчення іноземних мов, адже школи продовжать працювати за освітніми програмами для спеціалізованих шкіл та шкіл з поглибленим вивченням окремих предметів.

На сьогоднішній день в м. Чернігові діють спеціалізовані загальноосвітні заклади із поглибленим вивченням іноземних мов №1, 2, 22, 36 та здійснюється профільне навчання за напрямком «Іноземна філологія» і поглиблене вивчення англійської мови в загальноосвітніх школах №3,11, 29, 31, 32, 20, 35.

При цьому в спеціалізованих школах передбачені більша кількість годин викладання іноземних мов у порівнянні з іншими навчальними закладами (5 годин англійської і 2 години німецької мови на тиждень) та надбавка вчителям в розмірі 10% від посадового окладу за відповідний статус навчального закладу.

Щодо так званого скасування поділу класів на групи на уроках іноземної мови, то таке твердження є перебільшенням. У спеціалізованих школах поділ залишився.

Зауважимо, що рішення про визначення конкретної кількості груп у класах приймається самим закладом із врахуванням існуючих умов, а саме наявності відповідних приміщень, кількості учнів у класах, матеріально-технічного забезпечення та кадрового потенціалу закладу освіти.

Поділ класів на групи при поглибленому вивченні іноземних мов - це лише форма організації освітнього процесу, яка не є вирішальним чинником в питанні якості освітніх послуг. Про це переконливо свідчать дані загальноукраїнського рейтингу шкіл України за результатами ЗНО 2018 року.

Згідно з цим рейтингом, спеціалізована Чернігівська ЗОСШ №1 з поглибленим вивченням іноземних мов посідає 142 місце, спеціалізована Чернігівська ЗОШ №2 з поглибленим вивченням іноземних мов – 1019 місце. Як бачимо, розбіжність разюча.

Поглиблене вивчення іноземних мов передбачає перш за все збільшену кількість годин викладання предмету, відповідний обсяг навчального матеріалу, належне матеріально-технічне забезпечення закладу освіти та кваліфікацію вчителів.

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини