Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:51:55

Можливості існують для того, щоб їх використовувати: чернігівським підприємцям про міжнародну співпрацю

30.08.2018   09:12Агенцiя

Департамент економічного розвитку ОДА спільно з Агенцією регіонального розвитку, Фондом громади Житомира та молодіжною ГО «Сучасний формат» організував для бізнес-спільноти Чернігівщини семінар-тренінг, аби розповісти про міжнародні програми як можливість розвитку підприємництва.

Як зазначила заступник директора Департаменту економічного розвитку ОДА Світлана Полторацька, область активно співпрацює з міжнародними партнерами. Це і участь у проекті «Forbiz», реалізація програм «Польська допомога для розвитку», «Еразмус для молодих підприємців», «U-LEAD з Європою: покращення якості місцевих послуг для населення», Програми територіального співробітництва країн Східного партнерства Білорусь-Україна та багато іншого.

Учасники сьогоднішнього семінару ознайомилися ще з однією програмою, долучитися до якої, як переконують експерти, дуже просто, - Senior Experten Service (SES, Служба Старших Експертів). Детально про SES розповіла представник програми в Україні, голова правління Фонду громади Житомира Жанна Соловйова.

На Чернігівщині є перший її учасник. Це Бахмацьке комунальне виробниче підприємство «Комунальник».

Суть програми

SES - провідна громадська організація Німеччини, що об'єднує фахівців пенсійного віку різного профілю. Вони на громадських засадах надають консультаційні послуги закордоном. Наразі це 12 тисяч експертів. Починаючи з 1983 року, ця організація пропонує допомогу переважно у країнах з перехідною економікою, а також у самій Німеччині. Лише у 2017-му реалізовано 1900 проектів, у тому числі в Україні — 65.

Послуги SES розраховані, у першу чергу, на підприємства малого та середнього бізнесу, комунальні підприємства, соціальні та медичні установи, а також організації, що працюють у сфері освіти або підвищення кваліфікації.

На першому етапі служба приймає заявку від замовника, перевіряє поставлену задачу або окреслену проблему та заключає окрему угоду із замовником та експертом, діяльність якого несе консультативний характер.

SES-експерт перебуває у замовника від трьох тижнів, який оплачує лише місцеві витрати (до 27 серпня цього року сюди входили і добові — 5-10 євро) та забезпечує належні умови проживання.

Саме такий експерт консультує бахмацького «Комунальника» з 14 серпня. Харальд Краус — державний службовець, працював 32 роки на посаді бургомістра міста Ешбахе (населення 2800 осіб), очолював міжкомунальний технопарк. Про власний досвід і причини приїзду в Україну розповів чернігівцям особисто.

Ще одна програма, яку презентували учасникам заходу, - COSME. Минулоріч прийнято Закон України «Про ратифікацію Угоди між Урядом України і Європейським Союзом про участь України в програмі ЄС “Конкурентоспроможність підприємств малого і середнього бізнесу (COSME) (2014-2020)”». Таким чином Україна стала восьмою учасницею програми COSME, поряд з Албанією, Вірменією, Македонією, Молдовою, Сербією, Туреччиною та Чорногорією.

COSME (Competiveness of Small and Medium Enterprises) - набір тематичних проектів та програм на 2014–2020 роки із загальним бюджетом 2,3 мільярда євро. Перелік цих проектів щорічно визначається Європейською комісією та викладається в робочій програмі.

До речі, COSME - один з інструментів підтримки малого та середнього підприємництва. Для Чернігівщини це неабияк актуально. За словами Світлани Полторацької, в області переважає саме малий та середній бізнес, який реалізує більше 75% продукції. Саме в даному секторі створюється понад  80% робочих місць. Відтак, це основне джерело наповнення бюджету.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини