Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:39:22

Чи готові чернігівські школи звітувати за отримані фінанси?

29.08.2018   11:25Агенцiя

Для більшої прозорості фінансування Законом України "Про освіту" передбачено щоквартальне звітування навчальних закладів. Окрім того, школи повинні мати сайти, де має міститися вся необхідна інформація про навчальний заклад, в тому числі й фінансові звіти.

Як відбувається звітування в чернігівських школах - аналізували представники ГО “Агенція міських ініціатив” разом із засновниками системи openschool.in.ua.


Звітування

З 34 проаналізованих шкіл міста Чернігів здебільшого звіти закладів присутні на сайті управління освіти Чернігівської міської ради. Серед них також є 4 школи, котрі мають звіти на своїх сайтах.

Серед проаналізованих шкіл, у 2 навчальних закладах не працювали на час аналізу сайти, 7 шкіл на час аналізу сайтів взагалі не мали. У 6 шкіл період звітування понад 1 рік. 2 школи звітують за період з 7 до 12 місяців. В інших звітах період неможливо з’ясувати.

Навчальні заклади, які все ж таки звітують на своїх сайтах, використовують формати pdf, jpeg. 1 школа використовує хмари. Але ніхто не публікує дані у формі відкритих даних, як того вимагає ЗУ "Про доступ до публічної інформації".

2 школи звітують за спонсорські та бюджетні кошти, інші лише за бюджетні. Благодійних коштів  в школах не буває. З січня 2017-го діє заборона щодо збору коштів з батьків на проведення капітальних і поточних ремонтів у школах та дошкільних закладах. Однак, всі звіти оприлюднені без дотримання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».


Єдина система відкритих бюджетів шкіл

Нагадуємо, що в червні засновники провели презентацію Єдиної системи відкритих бюджетів (openschool.in.ua) в навчальних закладах для керівників навчальних закладів Чернігова. Завдяки системі, звіти закладів будуть в форматі відкритих даних згідно відповідного Закону України.

Заклади, які будуть використовувати систему, в майбутньому зможуть використовувати краудфандинг для покращення матеріально-технічної бази.

Окрім цього, через Систему можна бачити:
- скільки навчальний заклад отримав коштів з міського бюджету, з державного бюджету чи інших джерел фінансування.
- на що ці кошти витрачаються.
- завантажувати скан-копії документів по усім витратам.
- аналізувати контрагентів – постачальників товарів, послуг – в розрізі школи, міста, області.
- планувати та показувати поточні потреби закладів освіти.
- показувати річні кошториси закладів освіти, а також окремі запити на (до)фінансування потреб з бюджету.
- створювати проекти, та збирати на них кошти онлайн по принципу краудфандингу.
- батькам – приймати участь в обговоренні потреб/витрат закладів освіти, виставляти пріоритети через голосування.


Громадська організація “Агенція міських ініціатив”

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини