Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:59:21

КП "Шкільне": основний критерій відбору продуктів для харчування дітей - належний рівень їх якості

22.06.2018   11:45Агенцiя

У Чернігові 21 червня відбувся брифінг за участю журналістів, громадських активістів, представників постачальних компаній, на якому говорили про діяльність комунального підприємства «Шкільне» Чернігівської міської ради.

КП «Шкільне» вже 15 років традиційно надає послуги з харчування учнів обласного центру. Восени 2017 року комунальне підприємство отримало міжнародні сертифікати системи управління якістю та системи управління безпечністю харчових продуктів ДП «Чернігівстандартметрологія», які засвідчили вихід підприємства на сучасний рівень контролю за безпечністю та якістю виробленого продукту. Про це повідомила директор КП «Шкільне» Антоніна Радченко.

За її словами, цього року технологічна служба КП «Шкільне» кардинально змінила підхід до вибору постачальників сировини до шкільних їдалень м. Чернігова. Основним критерієм відбору є належний рівень якості сировини, відсутність у рецептурі заборонених складників, посвідчення якості продукції та декларація відповідності виробника, а також наявність спеціального транспорту для забезпечення оперативної доставки, зручність упаковки й тари сировини.

З метою більш ефективного контролю за якістю сировини, яка поставляється в їдальні шкіл міста, до штату підприємства вперше введено посаду інспектора з контролю якості продукції. Це досвідчений спеціаліст, який має багаторічний досвід роботи на місцевих виробництвах та сертифікат внутрішнього аудитора з системи управління безпечністю харчових продуктів.

З таким підходом змінилась і економічна складова харчування – вартість. За погодженням батьківських комітетів її підвищено на 2 грн. Таким чином, сніданок для учнів 1-4 класів коштує 16 грн (8 грн за рахунок батьківської плати і 8 грн за рахунок місцевого бюджету).

Це також дало змогу «оздоровити» шкільне меню. Зокрема, зменшено в декілька разів питому вагу кондитерських виробів, які закуповувались у постачальників (печиво, вафлі). Додані у меню фрукти та імунозміцнюючі складові напоїв (цитрус в чай та сухофрукти для узвару), 6 нових страв з вмістом тваринного білка, збільшена вага м’ясних виробів. Також розширений асортимент овочевих салатів та страв з використанням кисло-молочних продуктів. Окрім традиційних сирних запіканок, сирників, какао та оладок із сметаною, весною цього року експериментально було запроваджено 2 рази на тиждень видачу склянки молока учням початкової ланки для зміцнення їх кісткової системи. У харчуванні дітей, які вже влітку відвідували пришкільні табори були введені до раціону йогурти та кефір.

Як зазначила Антоніна Радченко, весь цей складний процес безумовно не міг відбутися без зміни ще одного фактора – перегляду постачальників сировини, яка поставляється до шкільних їдалень. Велику увагу було приділено саме вибору тих постачальників, які є безпосередньо виробниками, або постачальниками, які працюють напряму з виробниками на правах офіційного дистриб’ютора та мають досвід в постачанні продуктів харчування у заклади освіти і медицини.

Так, на сьогодні основними постачальниками КП «Шкільне» є:
    Куликівське підприємство «КОЛОС» - м’ясна продукція;
    Куликівський молокозавод - молоко та молочні продукти;
    ТОВ «МІКСПРОД-ЧЕРНІГІВ» - бакалійна група товарів (борошно, цукор, олія, крупи, твердий сир, соки, масло вершкове та ін.);
    ТОВ «ШТОРМ» - риба та філе курей;
    ФОП Ніколаєва (Ріпкинський район) – овочі та фрукти;
    ТОВ «СІВЕРПРОДУКТ» - чай, складові для випічки.

У найближчих планах КП «Шкільне» модернізація технологічного обладнання, введення нового асортименту страв у більш сучасному форматі, розроблення та введення рецептур в поєднанні м’ясних та овочевих страв, розширення асортименту фруктів. Також на перспективу планується декілька шкіл в рамках пілотного проекту перевести на лінійне обслуговування учнів, що дасть змогу більш якісно та в сучасному форматі обслуговувати школярів нашого міста.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини