Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 00:41:41

Журналісти Чернігівщини зможуть писати про бюджет доступно і зрозуміло

03.04.2018   10:22Агенцiя

Журналісти Чернігівської області за допомогою інтерактивних технологій вчились основам бюджетного процесу на тренінгу: «Як писати про бюджет доступно і зрозуміло», який пройшов 2 квітня в Чернігівському навчально-методичному центрі профспілок.

Існує поширений стереотип, що в бюджеті можуть розібратися тільки фінансисти, економісти, юристи, аудитори, але аж ніяк не освітяни, вихователі, пенсіонери, громадські активісти чи журналісти. Звісно, це далеко не так і це досить легко спростувати. Бюджетна тема не є зовсім простою, але вона не така вже й складна.

Рівень фінансової грамотності українців залишає бажати кращого. Для того, щоб зруйнувати стереотип бюджету як «бездонної діжки», з якої можна профінансувати усе, або засобу відмивання коштів чиновниками, необхідно інформувати громадян у простий і доступний спосіб. Це в свою чергу сприяло б покращенню розуміння бюджету пересічними громадянами – як він формується, як витрачаються кошти.

Під час заходу журналісти докладно розглянули такі питання як місцеві фінанси, або в чому різниця між державним та місцевими бюджетами. Жваво обговорювались існуючі інструменти моніторингу бюджетного процесу та механізми залучення до формування бюджету і наскільки вони реалістичні в застосуванні.

Учасникам на практичних прикладах продемонстрували існуючи наразі механізми моніторингу бюджетного процесу та механізми залучення до формування бюджету. Журналісти розглянули програмно-цільовий метод, тендерні закупівлі, допорогові закупівлі, бюджет участі, бюджетний регламент та відкритий бюджет.

На завершення тренінгу учасники зазначили, що тепер вони зможуть допомогти громадянам зрозуміти бюджетну інформацію.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.