Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 08:30:08

Навчання для кандидатів у патронатні вихователі

03.02.2018   09:46

Новою формою тимчасового влаштування дітей, які потрапили у складні життєві обставини, є патронатні сім'ї.

Протягом минулого року в нашій державі вже функціонувало вісім патронатних сімей, з яких сім  – у Київській та одна – у Чернігівській областях.

Робота з подальшого створення таких сімей в різних регіонах триває, адже вони  є на сьогодні вагомою альтернативою дитячим притулкам та сприяють захисту прав дитини і щонайперше – на виховання у родинному середовищі.

Завдання щодо пошуку, спеціальної підготовки громадян, які бажають створити патронатні сім'ї, супроводження таких сімей  покладено на місцеві центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. У нашому місті це – Ніжинський міський ЦСССДМ.

У результаті інформаційно-просвітницької роботи, яка постійно проводиться у громаді, на пропозицію центру відгукнулись дві потенційні патронатні сім'ї.  Чому тільки дві? Тому, що рішення про таку діяльність громадян, як сімейний патронат над дитиною, має бути ретельно виваженим з обох сторін – як претендентів на посади патронатного вихователя та  його помічника, так і органу, який створює та супроводжує патронатну сім’ю. Адже обидві сторони беруть на себе високу відповідальність – за життя дитини під час її перебування у патронатній сім'ї. Тому і вимоги до потенційних вихователів, що тимчасово виконуватимуть функції законних представників дитини, досить високі. Й однією з таких вимог є вміння вчасно й кваліфіковано надати своїм вихованцям, і, можливо, не тільки їм, першу допомогу в разі нещасних випадків.

Саме з цією метою міський ЦСССДМ запросив громадську організацію, з якою плідно співпрацює близько двох років, Чернігівське об’єднання Спілки Самаритян України, провести для членів майбутніх патронатних сімей відповідні навчання.

31 січня в приміщенні центру відбувся тренінг «Перша допомога при нещасних випадках» - за методикою та згідно із концепціями, які відповідають європейським нормам. Теорію і практику  з надання домедичної допомоги сумлінно засвоювали кандидати в патронатні вихователі та їхні помічники -  разом із працівником центру, який здійснюватиме супровід їхніх сімей. Представник Спілки, тренер Вікторія Гунько допомогла своїм «учням» усвідомити, якими мають бути їхні дії при нещасних випадках у побуті, у разі ДТП тощо, як-то при опіках, кровотечах, отруєннях  різного характеру та інших нещасних випадках. Зокрема учасниками занять розглядалась можливість використання в непередбачених ситуаціях різних підручних матеріалів, а відпрацьовували нові навички на спеціальному манекені людини.

Заняття було інформативно насиченим, взаємодія тренера та групи -конструктивною й ефективною, без «води». По закінченні учасники отримали відповідні свідоцтва та висловили побажання, щоби їм ніколи не довелося застосовувати набуті знання у повсякденному житті.

Найближчим часом наших кандидатів у патронатні вихователі чекають подальше комплексне навчання в Чернігівському обласному центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді і непроста, але цікава й потрібна суспільству робота – тимчасово замінити дітлахам, що потрапили у скруту, маму і тата.


Анна Руднік, психолог НМЦСССДМ

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.