Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:08:18

Комунікативістика чи журналістика: чому навчатимуть у вишах?

03.11.2017   08:58Агенцiя

Урядовці, науковці та практики сьогодні, у рамках щотижневих експертних зустрічей, в он-лайн режимі обговорили перспективу впровадження в Україні освітньої галузі «Комунікативістика».

Своє бачення висловили фахівці із семи областей, зокрема й Чернігівщини.

Про що мова

На порядку денному — аналіз проекту постанови КМУ «Про внесення зміни у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року № 266».

У ній йдеться про зміну галузі знань та найменування спеціальності «Журналістика» на галузь знань «Комунікативістика» та спеціальність «Комунікації і журналістика».

Таке рішення, на думку розробників проекту постанови, обґрунтоване вимогами сучасного інформаційного суспільства.

Зараз  в Україні динамічно розвивається широкий спектр різних форм та видів суспільних відносин, предметом яких є комунікативна взаємодія між суб’єктами. До їхньої сфери належать журналістика, інформаційний моніторинг та аналітика, які в останні роки вже стали самостійним напрямком професійної діяльності, зв’язки з громадськістю, розвиток стратегічних, зокрема кризових комунікацій, становлення та вдосконалення урядових комунікації тощо.

Усі ці напрямки потребують залучення молодих спеціалістів, а відповідно – сучасної системи підготовки професійних кадрів на базі вищих навчальних закладів.

Водночас, чинна редакція Переліку галузей знань та спеціальностей не містить пункту підготовки фахівців для комунікативної сфери, а єдина профільна галузь знань «06 Журналістика» не здатна охопити усі зазначені напрямки.

Точка зору

Про те, що зміни такі потрібні, зазначали усі спікери. Однак, ще варто попрацювати над правильним формулюванням спеціальності. Адже, на думку багатьох науковців, поняття комунікацій є надто широким (транспортне сполучення, спілкування на побутовому рівні, зв’язки з громадськістю тощо). Серед пропозицій — спеціальність «Соціальні комунікації та журналістика».

Освітяни зауважують, що нововведення мають бути остаточно відомі вже після нового року. Адже за інших умов буде складно сформулювати правила вступу та, зрештою, провести профорієнтацію.

Що має Чернігівщина

Наразі спеціальність «Журналістика» є у Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя.

Національний  університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка має спеціалізацію «Редагування освітніх видань». До того ж, на філологічному факультеті запроваджено спецкурс «Медіаграмотність».

У рамках зазначеної дисципліни, на запрошення вишу, читають лекції журналісти регіону та фахівці Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА.

До слова, зазначений структурний підрозділ спільно з Асоціацією регіональних ЗМІ реалізовує проект «Школа молодого журналіста», який дозволяє всім охочим розібратися в сучасних комунікаційних процесах.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини