Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 06:30:34

Польська мова тепер доступна

27.10.2017   14:30Агенцiя

Польща давно вабить не лише заробітчан, а й вдумливу, розважливу молодь. Нині до сусідів на захід поїхали навчатись понад 30 тисяч українських студентів.

Щоправда, за різними оцінками, ця західна країна готова прийняти вдвічі більше українців, бо чимало поляків обрали навчання в Німеччині чи Франції.

Для тих, хто хоче вивчати польську мову, у громадській приймальні народного депутата Максима Микитася почали працювати безкоштовні курси.

Програма «Україна — Польща: розуміємо один одного» стартувала з початку нового навчального року. У першій групі займається 20 осіб.

«Чому польська? Це нині дуже актуально. Це мова однієї з європейських країн, із якою ми маємо вільний коридор завдяки безвізу. До того ж отримати знання з цієї мови в Чернігові досить непросто. Крім того, ми опитали школярів та студентів, яку другу іноземну, окрім англійської, вони хочуть вивчати. Відповідь була майже одностайною — польську. Усі ці чинники ми склали разом і з 1 вересня покликали учнів на нові курси», — розповів автор освітньої ініціативи народний депутат Максим Микитась.

Заняття з польської мови — це не короткотермінові курси, а повноцінна річна навчальна програма, до того ж цілком безкоштовна. Приєднатися до неї може кожен бажаючий навіть у розпал навчальної програми. Рівень навчання буде підбиратися індивідуально.

Для самих школярів польська — не лише нові знання, а й можливості. Здебільшого для отримання освіти за кордоном.

«Я навчаюся практично у випускному класі — в 10-му. Уже замислююсь над тим, до якого вишу вступати. Звісно, польські в пріоритеті. Поки ніхто з моїх друзів чи знайомих там ще не вчився, то я буду першим. До того ж вивчення нової мови — це розвиток, самовдосконалення та нові друзі. Ось тому я тут», — говорить старшокласник Дмитро Доскоч.

Його однокласниця Анастасія Солоніцина зізнається — польська для неї фактично рідна. Але знання ж за плечима не носити, їх ніколи не буває забагато: «Моя бабуся — відома в Чернігові громадська діячка Вікторія Солоніцина, яка живе у Варшаві. Це вона вплинула на мій вибір, розповідала багато цікавого про Польщу.
Окрім цього, у Польщі навчається і працює мій старший брат. Теж розповідав, як там класно. Тому я теж хочу, як рідні, вчитися у Польщі — у Варшаві або Познані».
Максим Заглада відвідав уже кілька занять і говорить, що прогрес відчутний: «Поступово вчу лексику, розумію мовлення і помічаю схожість з українською. Наші мови подібні за вимовою, а різняться алфавітами».

Заняття веде викладач Костянтин Качановський.

Зізнається: учні в нього активні, старанні. Та й навчальна програма — це не сухі теоретичні викладки, а інтерактивні, цікаві уроки.

Усіх, хто бажає вивчати польську мову, запрошують на навчання. Адреса приймальні: м. Чернігів, вул. Кирпоноса, 7.
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.