Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 10:40:46

Правова освіта для кожного громадянина

14.09.2017   09:12Агенцiя

У червні цього року Міністерство юстиції України спільно з USAID почало реалізовувати проект «Я маю право!», аби підвищити юридичну грамотність українців і викрити корупцію в держустановах.

Перший етап (Інформування. Створення інфраструктури проекту) має закінчитися до кінця 2017 року. Він передбачає роз’яснення щодо прав у сфері правосуддя, захисту права власності, а також протистояння корупції у вищих навчальних закладах.

Як реалізується просвітницька ініціатива на Чернігівщині, говорили сьогодні, 13 вересня, під час засідання обласної міжвідомчої координаційно–методичної ради з правової освіти населення.

Начальник Головного територіального управління юстиції в області Олег Трейтяк повідомив, що активна фаза даного загальнонаціонального проекту почнеться з другої половини вересня цього року.

Олег Трейтяк: «Це і соціальна реклама (білборди, сітілайти), і зустрічі зі студентами вишів. Інформаційні матеріали вже підготовлені. Наше завдання не тільки розповісти про права, а й навчити їх захищати. Цим самим ми сформуємо нову правову свідомість у суспільстві».

Варто зазначити, що по всій області працівники профільного управління надають консультації з правових питань. Впроваджуються і нові сервіси: вручення свідоцтв про народження та довідок про місце реєстрації дітей безпосередньо у пологових будинках, офіційна реєстрація стосунків за пришвидшеною процедурою в рамках проекту «Шлюб за добу», а також можливість поновлення втрачених документів в онлайн-режимі.

Крім того, в області діють мобільні консультативні групи з питань антирейдерського законодавства.

Розглянули під час засідання ради і питання захисту прав державної реєстрації нерухомості та бізнесу. Останніми роками у цій сфері відбулися значні зміни. Також проводяться превентивні заходи щодо незаконного заволодіння майном. У першу чергу, це сама реєстрація речових прав на нерухоме майно. Наразі сформований єдиний державний реєстр, що поступово наповнюється відомостями про нерухомість. Доступ до нього відкритий.

Отримати оперативну інформацію з реєстру можна на мобільний телефон за допомогою СМС-повідомлення (замовлення послуги — онлайн на сайті Міністерства юстиції України). Також власник нерухомості може звернутися до будь-якого місцевого реєстратора щодо заборони вчинення реєстраційних дій даного об’єкту.

До речі, в області розпочато підготовку до проведення Всеукраїнського тижня права з 4 по 9 грудня. Серед запланованого — День відкритих дверей (за участю учнів, студентів та інших зацікавлених осіб), лекції, семінари, конференції, виставки, прямі «гарячі» телефонні лінії тощо.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.