Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 14:30:44

Про громадскість, інвестиції та не лише...

22.06.2017   08:20Агенцiя

Другий день навчального візиту чернігівських посадовців до гміни Глівіце розпочався з відвідин міського Центру недержавних громадських організацій. Це комунальна установа, покликана створювати умови для їхнього розвитку.

Вона, так би, мовити надає НГО дах над головою. Тут проводяться навчання для бажаючих започаткувати власнє об`єднання за інтересами, працюють із молодіжними активістами, проводять художні виставки та багато чого іншого.

На запитання – як же вимірюється ефективність витрат бюджетних коштів на утримання такого центру пролунала відповідь – це інвестиція в майбутнє гміни, бо йдеться про стимулювання громадянської активності, виховання соціальної відповідальності, стимулювання волонтерської діяльності, задоволення інтересів громадян.

Того ж дні службовці відвідали кілька спеціальних міських інституцій: підприємство з водопостачання, Центр управління надзвичайними ситуаціями та управління рухом на міських шляхах. В першому випадку – це спільне комунальне підприємство, утоворене кількома гмінами.

Ця форма доволі поширена в Польщі, але є новою для України. Таріфи на воду відповідать витратам на її постачання, включно з амортизацію майна що використовується. А от у випадку надзвичайних ситуацій йдться про спробу звести до одного координаційно-диспетчерського центру кілька служб.

Так само комплексним вигладає управляння рухом на дорогах – надсучасне обладнання дозволяє знімати ймовірну напругу на дорогах та забезпечувати гарантовний нагляд за дотриманням правил дорожнього руху.

Та чи не найбільш вражаючою стала зустріч у Центрі освіти і бізнесу «Нове Глівіце». Факточно, це бізнес-інкубатор для IT-фахівців, свого роду місцева кремнієва долина. Колись тут була вугільна шахта. Її закрили і Глівіце разом із сусідніми гмінами утворили підприємство, де створені умови для розвитку приватних підприємств у сфері високих технологій.

Чимала інвестиція із залученням власних та європейських коштів себе цілком виправдала – з нуля тут було створено дві з половиною тисячі робочих місць, завантаженість центру становить 95%. Отже, виграли всі – задіяні гміни, підприємства, працівники.

На такому сполученні інетересів та чесності до кожного з учасників будуються відносини самоврядної влади та громадян у Глівіце.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.