Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 12:47:37

ЗНО на старті: що варто запам’ятати перед випробуванням?

19.05.2017   10:36Агенцiя

Майбутніх абітурієнтів та випускників шкіл просять бути уважними не лише під час виконання завдань ЗНО, а і готуючись до нього.

Адже без повного пакету документів (сертифікат ЗНО, документ, що посвідчує особу (серія та номер якого зазначені у Сертифікаті) та запрошення-перепустка) до пункту тестування не потрапити. Отже, можна проґавити можливість вступу до вищого навчального закладу.

На цьому під час брифінгу в облдержадміністрації наголосила директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва.

Для тих, хто з якоїсь причини запізнився (не з’явився у відповідний час та у потрібному місці), теж є рекомендації щодо подальших дій.
 
— Пам’ятайте, що безпосередньо під час тестування правила забороняють випускникам не просто користуватися, але і взагалі мати при собі засоби зв’язку, пристрої зчитування, обробки, збереження та відтворення інформації, а також окремі елементи, які можуть бути складовими технічних засобів чи пристроїв. Зокрема, до забороненого переліку входять і навушники та флешки, — зауважила Світлана Сакаєва.

Основна особливість ЗНО 2017 року — поєднання державної підсумкової атестації для випускників загальноосвітніх навчальних закладів зі вступною кампанією. Тобто — від традиційних іспитів у школах відмовилися.

Тож варто зважити, що власна халатність коштуватиме не лише втраченого року вступної кампанії, а й зіпсує атестат — за ануляції результатів ЗНО в головний шкільний документ поставлять один бал.

Розпочнеться ЗНО 23 травня тестуванням з української мови і літератури, а завершиться 16 червня випробовуванням з хімії. Додаткова сесія відбудеться з 3 по 12 липня.

На Чернігівщині для проведення ЗНО створено 6 освітніх округів: Чернігів, Прилуки, Мена, Ніжин, Корюківка і Бахмач. Загалом в цих округах працюватимуть 30 пунктів проведення тестування. Абітурієнти з Новгород-Сіверського району для більш зручного доїзду матимуть змогу складати ЗНО в м. Шостка (Сумська область).

Для участі в тестуванні зареєструвалось 6777 учасників, минулого року — 7494. Зменшення кількості охочих пов’язано з тим, що цього року для вступу до ВНЗ діятимуть також сертифікати 2016 року.

Для учасників тестування з особливими потребами створять спеціальні умови. Крім того, для них продовжено час на виконання завдань — до 30 хвилин.

До слова, вдосконалювати систему доступу до проходження ЗНО для людей з інвалідністю планують і надалі. Так, з 2019 року завдання друкуватимуть шрифтом Брайля.

Також Світлана Сакаєва розповіла, що протягом березня–травня Київським регіональним центром спільно з органами управління освітою та навчальними закладами проводилась апробація нового формату завдань для сертифікаційних робіт з іноземних мов. На Чернігівщині у цьому проекті взяли участь 6 навчальних закладів.

Крім того, один з навчальних закладів Чернігова залучений до пілотного етапу міжнародного дослідження якості освіти PISA – 2018 в Україні.

Довідково: Програма PISA – 2018 має на меті порівняти освітні системи близько 80 країн світу через вимірювання компетентностей учнів із читання, математики та природничих дисциплін, прямо не пов’язаних з оволодінням шкільними програмами. Крім того, велика увага у дослідженні PISA приділяється вивченню факторів, що впливають на успішне навчання учнів. Програма не перевіряє рівень навчальних досягнень учнів, натомість оцінює, наскільки учень зможе використовувати знання й уміння, отримані в школі, за можливих життєвих труднощів і викликів.

У серпні 2017 року проводитиметься вступне випробування для здобуття ступеня вищої освіти магістра за спеціальністю «Право». Пункти тестування діятимуть в обласних центрах.

Усі новини про перебіг та підготовку до ЗНО, а також можливу апеляцію результатів розміщено на сайті Київського регіонального центру оцінювання якості освіти.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадмінстрації

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.