Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 08:29:18

У Чернігові презентували групу денного перебуваня для особливих дітей

30.11.2016   13:48Агенцiя

29 листопада у прес-центрі «Чернігівський вибір» відбулася прес-конференція на тему «Соціальні послуги для дітей з інвалідністю». У заході взяли участь виконавчий директор ГО «Голос батьків» Олена Трубенок, голова правління ГО «Голос батьків» Ольга Дей та директор Чернігівського навчально-реабілітаційного центру №2 Регіна Гусак.

У вступному слові Олена Трубенок повідомила: «Проект «Інформаційна кампанія «Соціальні послуги для дітей з інвалідністю» пов'язаний з тим, що в організація «Голос батьків» розпочинає реалізацію двох проектів. Один проект вже розпочався «Соціальна адаптація дітей з інвалідністю в Чернігівській області» і він реалізується за підтримки ЕС у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Спілкою Робітничих Самаритян Грузія (ASB-Georgia) в рамках проекту "Соціальні послуги-спільними зусиллями. І другий проект – це проект переможець в бюджеті участі створення групи денного перебування для дітей з інвалідністю, що не відвідують навчальні заклади».

За словами представниці ГО «Голос батьків» створення групи денного перебування для особливих дітей є давньою мрією і батьків і малечі. Бо виховання особливої дитини – це складна праця. І часто не тільки дитина, а і тато та мама потребують психологічної, інформаційної та соціальної підтримки. Можливість привести дитину такий собі «садочок» в першу чергу допомагатиме соціалізації, по-друге, батьки матимуть кілька годин вільного часу, а, по-третє, вони не хвилюватимуться бо з їхніми дітьми працюватимуть надійні та досвідчені педагоги, психологи, інші батьки. Тобто люди, які знають про потреби та проблеми особливих дітей.

«В рамках проектів «Соціальна адаптація дітей з інвалідністю в Чернігівській області» та «Група денного перебування для дітей з інвалідністю» 90% послуг будуть спрямовані на створення денного догляду. Діти шкільного віку від 6 до 18 років (це проектні рамки, але ми працюємо із молодшими дітьми і із старшими) матимуть змогу 4 або 5 днів на тиждень перебувати у стінах громадської організації «Голос батьків» під наглядом соціальних працівників та педагогів. Буде надаватися основна послуга догляду - допомога в побутових аспектах, санітарно-гігієнічних процедурах, прийманні їжі, читанні, організації дозвілля і в тому числі будуть розвиваючі заняття» - розповіла Олена Трубенок.

Також в рамках проекту «Соціальна адаптація дітей з інвалідністю в Чернігівській області» буде надаватися послуга соціально-побутової реабілітації, яка поширюватиметься також і на дітей, які відвідують навчальні заклади (класи з інклюзією або звичайні), але не встигають засвоювати побутові та соціальні навички під час навчань або спілкування в родині через порушення здоров’я. Такі заняття проводитимуться по суботах.

«Ми вже розпочали інформаційну кампанію. В рамках якої ми провели ряд презентацій для батьків особливих дітей. На сьогоднішній день ми вже маємо 40 запитів від батьків на перебування дітей в групах денного перебування», - зазначила виконавчий директор ГО «Голос батьків». І додала, що фахівці організації також працюватимуть з батьками особливих дітей. Вона висловила сподівання, що завдяки тому, що батьки отримають трохи вільного часу, вони зможуть поліпшити свій психологічний стан, а у майбутньому вони зможуть стати більш навіть економічно незалежними і не будуть залежати тільки від тих пільг, які вони отримують через те, що мають дитину з інвалідністю.

За словами директора Чернігівського навчально-реабілітаційного центру №2 Регіни Гусак батьки зможуть отримувати консультації стосовно того, які форму навчання обрати для дитини: інклюзивна, індивідуальна чи у спеціалізованому закладі. «Ми будемо акцентувати увагу батьків на тому, що найкращий стиль поведінки – це «разом з дитиною, спільно з дитиною». А що стосується співпраці з педагогами, бо часто батьки намагаються перекласти свою відповідальність на вчителів, то тут основний принцип «не вимагаю, а допомагаю». Бо відповідальність за щастя і життя дитини вона лежить на батьках» - наголосила Регіна Гусак.

Голова громадської організації «Голос батьків», мама особливої дитини  Ольга Дей впевнена: «Надання послуг буде якісним, бо ми самі батьки особливих дітей, а тому знаємо якої допомоги або уваги вони потребують. Маючи особливу дитину, батьки зв’язані з нею постійно, наче пуповиною». Також пані Оля запросила батьків особливих дітей приходити до центру і приєднуватися до ГО «Голос батьків».

Що ж буде через рік, коли ці два проекти завершаться? «Поки будуть реалізовуватися ці два проекти, ми будемо шукати фінансування для їх продовження. На нашу думку стабільним джерелом таких послуг може стати соціальне замовлення. В Чернігові та області такий механізм ще не працює. І тому починаючи з наступного року ми будемо шукати можливості, щоб пролобіювати програму соціального замовлення, і ми сподіваємося отримати таке соціальне замовлення від місцевої влади», - сказала Олена Трубенок.

Громадська організація «Голос батьків», на базі якої працюватиме денна група для особливих дітей, знаходиться за адресою вул. Захисників України 9б. Вона працюватиме з 10 до 15 години. На сьогодні група розрахована на 20 осіб, згодом представники громадської організації сподіваються збільшити кількість груп і взагалі стати Центром денного перебування для таких дітей. Група денного перебування розрахована не лише на дітей з Чернігова, а і на мешканців приміських сіл.

Прес-центр «Чернігівський вибір»

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.