Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 2 травня, 00:30:15

Чернігівський педуніверситет відзначає сторічний ювілей

26.11.2016   10:08Агенцiя

Як свідчать історичні джерела, корені вищої освіти на Чернігівщині сягають 18 сторіччя. Саме тоді у місті на Десні, за взірцем Києво-Могилянської академії, було засновано Колегіум - перший навчальний заклад вищого рівня в Лівобережній Україні.

Цей осередок просвіти за підтримки Івана Мазепи заснували і прославили своїм творчим і духовним трудом відомі релігійні і культурні діячі – Іоан Максимович, Лазар Баранович, Антоній Стаховський, Феофан Прокопович та багато їх послідовників.

Згодом на базі закладу відкрили духовну семінарію. А вже потім, у 1916 році, естафету від неї перейняв Учительський інститут – прообраз сучасного вузу, який розпочав свою діяльність як навчальний заклад вищесереднього типу, успадкувавши не лише унікальну бібліотеку, але й високоосвічений кадровий потенціал.

Сьогодні, 25 листопада, в обласному центрі відбулися урочистості з нагоди 100-річчя Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка. Привітати викладацький та студентський загал в обласний академічний український музично-драматичний театр ім. Т.Г. Шевченка прийшли голова обласної ради Ігор Вдовенко, очільник обласної державної адміністрації Валерій Куліч, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, народний депутат України Валерій Давиденко, науковці, випускники, представники громадськості.

Учасникам заходу зачитали вітальні адреси Президента України, Голови Верховної Ради України та народного депутата України Сергія Березенка.

Відкрив урочисті збори ректор Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України Микола Носко.
Звертаючись до учасників урочистостей від імені колег-депутатів і себе особисто, як педагога, голова обласної ради Ігор Вдовенко наголосив, що створення сторіччя тому учительського закладу відкрило цілу епоху з підготовки освітніх кадрів. А закладені на початку ХХ сторіччя ідейні традиції високих вимог до викладацького складу вважаються основоположними і для сучасної української педагогічної школи.

За вагомий внесок у реалізацію державної політики в галузі національної освіти і науки, підготовку висококваліфікованих фахівців, плідну науково-педагогічну діяльність голова обласної ради вручив Почесну Грамоту Верховної Ради України завідувачу кафедри технологічної освіти та інформатики Миколі Ховричу.

За багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, особистий внесок у справу підготовки висококваліфікованих педагогічних кадрів та з нагоди 100-річного ювілею Ігор Вдовенко нагородив почесними грамотами та відзнаками обласної ради заступника декана з навчальної роботи фізико-математичного факультету Євгенія Вінниченка, провідного спеціаліста відділу виховної роботи Ольгу Гомбалевську, старшого викладача кафедри педагогіки, психології і методики технологічної освіти Григорія Джевагу, головного бухгалтера Олександра Кудру, заступника декана з навчальної роботи філологічного факультету Марину Ольховик, доцента кафедри загальної, вікової та соціальної психології Аллу Скок, заступника декана з навчальної роботи факультету початкового навчання Ірину Турчину.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко від імені громади міста привітав його працівників і студентів, та оголосив по подарунок університету від міста – повідомив про виділення службової квартири.

Завершилися урочистості святковою концертною програмою майстрів мистецтв Чернігівщини.

Останні новини Чернігівщини

Дмитро Брижинський пояснив, чому не підтримав збільшення розміру компенсації перевізникам у Чернігові 19:49

Начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський не підтримав пропозицію міськради збільшити щомісячну компенсацію перевізникам з шести до дев'яти мільйонів гривень.

Вітаємо спортсменів спортивного клубу "Чернігів-Щит" із вдалим виступом на чемпіонаті 15:30

У період з 25 до 28 квітня 2024 року в місті Біла Церква проходив Чемпіонат України з кікбоксингу WAKO серед дорослих.

Ангеліна Шепель встановила Національний рекорд у віковій категорії дівчата до 18 років 15:28

У Кам’янець-Подільську триває ІІ етап Кубку України з легкоатлетичних метань, всеукраїнські змагання з легкоатлетичних метань на честь Олімпійських Чемпіонів Ф.Мельник та А. Бондарчука.

Як ветеранам і цивільним порозумітися: запустили новий інформаційний проєкт

Як ветеранам і цивільним порозумітися: запустили новий інформаційний проєкт 15:12

Для ветеранів та цивільних запустили новий інформаційно-аналітичний проєкт “Спектри”, який сприятиме поверненню військових до цивільного життя.

З 1-2 травня частина громадського транспорту припиняє працювати. Начальник МВА блокує виплати перевізникам

З 1-2 травня частина громадського транспорту припиняє працювати. Начальник МВА блокує виплати перевізникам 13:49

Протягом 1-2 травня роботу громадського транспорту у Чернігові частково буде зупинено

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини