Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 11:46:38

Професор Ніжинського університету – кавалер ордену "За заслуги" – видав шістдесяту ґрунтовну працю

10.11.2016   07:47Агенцiя

8 листопада, у місті Ніжин – культурній столиці північного Лівобережжя України – відбувся академічний урочистий захід. У стінах Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя представили книгу Григорія Васильовича та Олександра Григоровича Самойленків «Ніжинська вища школа у спогадах студентів і викладачів».

Принагідно запрошений на захід голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч вручив її співавтору – професору Григорію Самойленку – високу державну нагороду. Відзначили також й інших викладачів та науковців вишу.

Указом Президента України за значний особистий внесок у розвиток національної освіти, підготовку кваліфікованих фахівців, багаторічну плідну педагогічну діяльність та високий професіоналізм Григорія Васильовича Самойленка – завідувача кафедри російської і зарубіжної літератури та історії культури Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя – нагороджено орденом «3а заслуги» II ступеня.

Вручаючи нагороду, голова Чернігівської обласної державної адміністрації відзначив вагомість наукового і педагогічного внеску пана професора, подякував за невтомну плідну працю – педагогічну, з розвитку історії культури та, власне, з примноження культури України, побажав успіхів у подальших трудах та їхнього примноження учнями. Також Валерій Куліч підкреслив високу значущість Ніжинської вищої школи – Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя в історії та сьогоденні Чернігівщини й України загалом.

Проте нагородження професора високою державною відзнакою було лише одним із підстав для урочистості. Разом із цим, широкому колу було представлено книгу «Ніжинська вища школа у спогадах студентів і викладачів» авторства Григорія Васильовича та його сина – нині ректора університету, історика Олександра Григоровича Самойленка. У двох томах, які містять унікальні документи й понад 500 фотоілюстрацій, розкриваються деякі аспекти історії навчального закладу, його студентів, випускників та викладачі, вплив школи на історію України та долі визначних особистостей. Одними із перших, кому було презентовано новодрук, стали голова ОДА Валерій Куліч, начальник управління освіти і науки Чернігівської ОДА, випускник Ніжинського університету Микола Конопацький, Ніжинський міський голова Анатолій Лінник та колеги авторів – викладачі й науковці.

Академічної атмосфери заходу додавали, крім іншого, мелодійні музичні композиції молодіжного хору «Світич» та солістів-викладачів і студентів кафедри вокально-хорової майстерності факультету культури та мистецтв Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

Також принагідно нагороди було вручено цілій плеяді освітян і науковців із числа викладачів вишу.

Наказами Міністерства освіти і науки України нагрудним знаком «Відмінник освіти» нагороджено:

Гусейнову Ларису Василівну – декана факультету культури і мистецтв Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя;

Лісову Тетяну Володимирівну – доцента кафедри прикладної математики, інформатики і освітніх вимірювань Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя;

Москаленка Олега Вадимовича – доцента кафедри хімії Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України відзначено Надію Михайлівну Пасік – доцента кафедри української мови Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

Подякою Міністерства освіти і науки України відзначено:

Блажко Марію Іванівну – доцента кафедри німецької мови Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя;

Курсона Валерія Миколайовича – старшого викладача кафедри вокально-хорової майстерності Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя;

Лобань Ларису Олексіївну – доцента кафедри біології Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя;

Моціяку Олену Миколаївну – доцента кафедри української літератури Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя;

Пихтіну Ніну Порфиріївну – доцента кафедри дошкільної освіти Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя;

Плотнікова Євгена Олександровича – доцента кафедри прикладної лінгвістики Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

Наказом Національної академії педагогічних наук України знаком «Ушинський Костянтин Дмитрович» нагороджено:

Бойко Надію Іванівну – завідувача кафедри української мови, професора Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя;

Моціяку Петра Петровича – доцента кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

Після завершення урочистого заходу голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч ознайомився з музеями університету: частиною експозиції музею імені Миколи Гоголя та картинною галереєю Ніжинської вищої школи – унікальним та одним із найбагатших державних зібрань України.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.