Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 19:24:32

Відбувся семінар-навчання "Попередження посттравматичного стресового розладу в Україні"

14.04.2016   10:49Агенцiя

Основними принципами консультування воїнів, які повернулись із війни, поділився з психологами, соціальними працівниками та волонтерами американський психолог, коуч, постійний консультант Корпусу миру Роберт Френк Пьюселік.

Семінар-навчання для «Попередження посттравматичного стресового розладу в Україні» відбувся 13 квітня, в залі пленарних засідань облради.

Учасники семінару спробували за один день розглянути програму, розраховану на шість днів. А повний курс навчання проходить декілька років, по три дні на місяць. Щоб працювати з солдатами потрібно володіти 9-ма основними наборами навичок, з половиною яких гості ознайомились під час зустрічі з американським психологом.

Френк Пьюселік працював з ветеранами семи війн, Україна – восьма. Він вважає, що цей конфлікт дуже незвичний, адже воювати доводиться на своїй території, частково зі своїми колишніми співгромадянами. Відтак, це протистояння, з психологічної точки зору, набагато складніше, ніж ті, які він бачив раніше.

Ось деякі статистичні дані щодо ветеранів різних війн. Так, загальновідомо, що через самогубства загинуло більше ветеранів в’єтнамської війни, аніж безпосередньо у ході самої боротьби. Проходять через розлучення майже 50% учасників бойових дій. Також, вони більш за інших схильні до злочинів і можуть потрапляти до в’язниці. За словами Френка Пьюселіка, таке ж може чекати і на Україну. Якщо, звісно, психологи не навчяться технологій роботи з посттравматичними військовими станами.

— Я – ветеран в’єтнамської війни. Після повернення фізично я знаходився вдома, а розумово — залишався на війні. Я бачив жахливі сни, звинувачував себе в тому, що не зміг комусь допомогти вчасно. Я витратив 15 років, щоб вийти з цього страшного стану і почав допомагати й іншим, — розповідає Френк Пьюселік.

Повернувшись з війни, людина змінюється. Їй доводиться жити з тим, що вона бачила та робила. Тому, перш ніж повернутися додому, кожен воїн має пройти спеціальну програму реабілітації, щоб підготуватись до звичайного життя. А спогади, знання і навички, які солдат здобув, потрібно не стирати, а перетворювати в мудрість. І це головне завдання кожного лікаря-психолога.

Важливим залишається питання реабілітації родин та дружин військовослужбовців: Чи попереджають їх, що їх син, чоловік чи батько зміниться. І як у такому випадку зберегти родину? Очікуючи дзвінка від солдата з фронту, жінка, за словами психолога, «помирає тисячу разів». Тож, такі сім’ї також мають пройти «трансформацію» разом з чоловіками-солдатами.

Таким чином, на сьогодні від психологів багато у чому залежить, яким буде українське суспільство після завершення війни.



Довідково.

Френк Пьюселік – американський психотерапевт, автор технік консультування, призначених для роботи з ветеранами з ПТСР (пост травматичний стресовий розлад), з їхніми сім'ями та оточенням, автор розробок у галузі психотерапії та реабілітації алкогольної і наркотичної залежності.
Працював із ветеранами (та їх сім'ями) Другої світової війни, Кореї, В'єтнаму, Афганістану, Іраку. Його програми по роботі з ветеранами використовуються психологами американської армії. З 2014 року навчає лікарів, психологів, волонтерів та консультантів з різних куточків України консультувати і надавати допомогу ветеранам та їхнім родинам.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини