Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 03:48:24

Відверте спілкування в Києві

02.04.2016   07:26

Найкраща держава та, яку непомітно, її завдання – створити умови для розвитку. Так зазначив голова Національного агентства України з питань державної служби Костянтин Ващенко під час зустрічі зі студентами випускних курсів університетів Чернігова та Ніжина, які беруть учать у програмі залучення молоді до державної служби.

Таке спілкування стало можливим в рамках виїзного заняття у Києві, що мало на меті ознайомлення молодих людей з роботою згаданого Агентства та Верховної Ради України.

У своєму виступі Костянтин Ващенко наголосив: дискусії в Україні свідчать, що ми лише на шляху побудови демократичної європейської спільноти. У нас чудові громадяни, які можуть змушувати владу, що втратила здатність до критичного сприйняття подій, поважати свою волю. Але лише виходити на Майдан чи голосувати на виборах замало – громадяни мають спонукати владу ставати якіснішою, а це передбачає постійну активність. Дуже важливим кроком у цьому напрямі є децентралізація, що покликана поєднати відповідальність влади та громади, зміцнивши таким чином цілісність держави. Інша необхідна складова – це побудова сучасної державної служби, що зорієнтована на європейські принципи та засади, та водночас – на власний досід і традиції. Надалі чернігівці познайомилися з основними новеллами законодавства України про державну службу, виконанням міжнароднх програм, що спрямовані на її реформування.

Друга частина заняття проходила у Верховній Раді України, де студенти зустрілися з народним депутатом із Чернігова Анною Романовою, яка поділилася своїми думками та враженнями від законодавчої роботи й парламенту в цілому.

Більшість часу чернігівці провели в Комітеті з питань сім`ї, молодіжної політики, спорту та туризму. Тут із ними спілкувався народний депутат України, заступник голови комітету, в недавному минулому доброволець з полку «Азов» Олег Петренко. Він повідомив про підготовку великого закону про молодь, свого роду кодексу молодіжної політики, що зараз розробляється. Він має охопити всі аспекти, що так чи інакше стосуються молоді. Окремо народний обранець зупинився на національно-патріотичному вихованні, підкресливши його важливість для країни. До речі, Олег Петренко зазначив – будь яке військово-патріотичне виховання повинно бути виключно частиною національно-патріотичного. Колись найкращі показники з молодіжної військової гри були в Луганській та Донецькій областях. Ну і кого навчили? Порушені проблеми, на переконання народного депутата, не можна сконцентрувати в одному відомстві – ними займаєтсья добра половина державних  структур. Отже, для координації зусиль необхідно створити спеціальне Агентство – як нещодавно для Євро-2012.

Також студенти зустрілися з працівниками Комітету з питань науки та освіти. Чернігівців цікавили положення проекту нового Закону України «Про освіту», перспетиви її фінансування, доля малокомплектних шкіл та їх викладацького складу, забезпечення підручниками. Представики комітету наголошували: за систему освіти треба боротися. Досі, значною  мірою завдяки  консерватизмові та досвідченим кадрам, вона збереглася. Зрозуміло також, що новації потрібні й новий закон їх має запровадити. Але лише прогресивних норм замало – треба дивитися на питання комплексно, пов`язувати його зі змінами у дотичних галузях, готувати перекваліфікацію кадрів, працювати над розвитком інфраструктури, доріг, необхідних для підвозу учнів у сільській місцевості, їхнє харчування та багатьма іншими напрямами. І, звичайно, не допускати рішень, подібних передачі фінансування ПТУ з державного до місцевих бюджетів. Тоді термін «оптимізація» перестане бути для освіти синонімом «закриття». В цих та в подібних проблемних питаннях треба запропонувати кращу альтернативу – лише так можна розраховувати на успіх.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини