Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 20:54:27

У Чернігові обговорили новий Закон про державне фінансування партій

10.12.2015   09:52Агенцiя

З 1 липня 2016 року Чернігівські осередки політичних партій будуть по-новому звітуватися про свої фінансові операції. З цієї дати вступає в силу нещодавно ухвалений Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції».

Яким чином нове законодавство зменшать політичну корупцію в країні обговорювали в Чернігові, під час круглого столу, 9 грудня.

Голова Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран, один із співавторів Закону, розказав про особливості застосування нового законодавства. Зокрема, всі парламентські партії з наступного року отримуватимуть державне фінансування, а після наступних парламентських виборів право на державне фінансування матимуть  партії, які  отримали не менше 2% голосів виборців. Значно посилюється контроль за фінансуванням партій від фізичних та юридичних осіб, обмежуються суми коштів, які можуть перераховуватися партіям(фінансування має становити 400 мінімальних зарплат для фізичних осіб і 800 мінімальних зарплат для юридичних осіб). Також вводиться, в тому числі, кримінальна відповідальність, за непрозоре фінансування та використання державних коштів.

Голова Центру громадської активності «Результат» Дарія Тихонова розповіла учасникам круглого столу про міжнародний досвід державного фінансування політичних партії. За її словами, більшість країн Європи запровадили цю практику ще кілька десятиріч тому.

Голова ГО «Чернігівський освітній центр «Ініціатива» Павло Пущенко розповів про те, яким чином впровадження нового Закону вплине на регіональну чернігівську політику. За його словами, останнім часом Чернігів став «ареною» відпрацювання брудних виборчих технологій, і, питання не лише в тому, аби посили контроль над фінансування партій, а й у виведенні або легалізації, так званих, «тіньових» коштів, які, під час виборчих кампаній, ідуть на оплату агітаторів, працівників виборчих штабів та інші витрати. Також важливим питанням є боротьба  з діяльністю так званих благодійних фондів, які фактично займаються підкупом виборців.

Присутні на обговоренні представники політичних сил, громадські діячі та журналісти підтримали думку спікерів про те, що без запровадження реального моніторингу фінансування партій на місцях, ефективність реалізації норм Закону буде мінімальною. Тому, і громадськості, і політичним партіям треба готуватися, аби після 1 липня система фінансування партій дійсно змінилася.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.