Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 05:55:51

Громадські активісти з Чернігова вчилися як працювати напередодні виборів

15.07.2015   11:41Агенцiя

11-12 липня 2015 року в рамках Школи молодого політика, відбувся воркшоп громадянської активності на тему «Завдання громадських активістів напередодні виборів».

Захід організувала Чернігівська громадська організація  «Молодь-ХХІ століття» за підтримки Міжнародного Республіканського Інституту та Посольства Канади в Україні.

Подібні заходи відбуваються в Чернігові не вперше. Школа молодого політика – успішний проект з майже 10-річною історією. Цьогоріч, захід зібрав 20 громадських активістів, журналістів та лідерів громадської думки з Чернігова, Новгород-Сіверського, Корюківки, Ніжина та Прилук. Місцем проведення заходу було обрано заміський клуб «ШишкіNN», тож учасники заходу мали можливість поєднати цікаву програму з корисним дозвіллям.

А програма й дійсно була цікавою. Дводенний воркшоп розпочав Олександр Спутай (МРІ) та Тетяна Громова(М21), організатори заходу, які привітали учасників з початком заходу та побажали продуктивної праці на наступні 2 дні.

Одразу після цього, учасники обговорили  роль представників ЗМІ в процесі формування місцевої політики. Модератором обговорення був відомий чернігівський журналіст Артем Шелковий, який зміг вивести учасників на жваву дискусію, в ході якої всі погодилися, що журналісти мають висвітлювати політичні процеси відкрито та неупереджено.

Наступні кейси були присвячені питанням місцевого самоврядування та місцевої демократії в Україні, механізмам участі громадян у процесах ухвалення рішень на місцях. Модератор обговорення – голова Чернігівського освітнього центру «Ініціатива» Павло Пущенко – максимально влучно розповів про найкращі практики залучення громади до політичного життя міста. На запитання про «реальність» такої співпраці, Павло Пущенко навів приклад вдалої кампанії в Чернігові, коли громадські активісти добилися змін у Статуті м. Чернігів, особливо у питаннях впровадження громадських ініціатив. Потім перейшли до практичних кейсів, ознайомилися з методами локального аналізу територій. Поділившись на групи, учасники намагалися шляхом SWOT-аналізу розробити вирішення найбільш болючих питань – екологічного стану області, відсутності розвитку туризму та плану культурного розвитку.

Другий день воркшопу розпочався зі спілкування з народним депутатом України Олександром Кодолою, який поділився власною історією успіху, міркуваннями щодо стану розвитку громадянської активності та відповів на запитання учасників.

Марина Ковальова, експерт Центру підтримки громадських ініціатив, провела тренінг щодо тактик ведення ефективних переговорів та особистісного розвитку людини, в ході якого учасники навчилися формувати власне колесо пріоритетів та поговорили про те, як вести конструктивний діалог з потенційно важкими опонентами.

Завершив дводенний воркшоп Павло Пущенко, який розповів про вплив громадських активістів на формування політики, докладно зупинившись на громадському русі «Чесно», який нещодавно провів аналіз чернігівських політиків. 

Наталія Зайцева, НГО "Студентська координаційна рада Чернігівської області"

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.