Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:17:19

Монітори Національного превентивного механізму підвищують кваліфікацію

10.06.2015   07:44Агенцiя

Впливати на рішення державних органів, а не тільки фіксувати фактичний стан справ у місцях несвободи вчилися монітори Національного превентивного механізму під час спеціалізованого тренінгу, який пройшов 7-8 червня в Освітньому домі прав людини в Чернігові.

Національний превентивний механізм (НПМ) – це національний орган, утворений Омбудсменом спільно з громадським сектором, який відкриває для громадськості двері до закритих установ – в’язниць, слідчих ізоляторів, психоневрологічних лікарень, дитячих будинків-інтернатів, пансіонатів для людей похилого віку – щоб запобігти катуванням і жорстокості у цих закладах. Ключовим компонентом тренінгу стала методика аналізу державної політики, упорядкування підходу до її оцінювання.

«Ми вважаємо дуже важливим розвинути спроможність моніторів НПМ впливати на цю політику: шукати дані, аналізувати, доносити їх до правильних партнерів» – пояснила задум навчальної програми спостерігачка тренінгу, представниця Міжнародного фонду «Відродження» Василина Яворська. – «Досі монітори володіли інструментарієм здійснення самого здійснення візиту: вони готували певний звіт. Тут ідеться більше про ту діяльність, яка йде після моніторингу: хто є нашою цільовою аудиторією, хто ухвалює рішення». За словами самих моніторів, запропонований під час тренінгу підхід до роботи дещо розширив їхній світогляд, дозволив поглянути на критерії її успішності під новим кутом. Представник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, монітор НПМ Михайло Рахманний пояснює: «Раніше ми більше дивилися на зовнішні прояви порушень: поганий туалет або немає душової. А зараз ми вникаємо в економічні питання. Наприклад, пенсія перераховується в геріатричний заклад, а куди вона йде, що з неї отримує пенсіонер? Те саме в колонії, слідчому ізоляторі. Так ми наближаємося до «болючих» місць».

Серед порушених під час тренінгу тем – особливість рішень у державній політиці, види її впливу та різновиди досліджень щодо її оцінювання. Зокрема, монітори вчилися оцінювати державну політику з погляду різних зацікавлених сторін і балансувати їхні інтереси, правильно обирати джерела інформації та оформлювати аналітичні звіти.

Тренінг провів керівник Європейського інформаційно-дослідницького центру при Верховній Раді України, науковий співробітник Інституту філософії НАН України Роман Кобець.
«Міркування, які монітори роблять автоматично, потребують перевірки, зіставлення.

Власне, цим і займається аналіз – він робить процес ухвалення рішень менш інтуїтивним і більш обґрунтованим. Щоб оцінки політики не обмежувалися емоційним ставленням – подобається або не подобається. Аналіз дає зрозуміти раціонально ризики, пов’язані з провадженням, доцільність тих чи інших заходів, ресурси.» Ґрунтовною помилкою державної політики в Україні експерт вважає переоцінку ролі управлінців, їх фаховості та особистісних рис, в підході до ухвалення рішень «Така віра, що все залежить від людини і варто підібрати правильну людину на правильну посаду – і в нас усе вирішиться, призводить до того, що Україна вже понад 20 років показує, які ми неуспішні. Безкінечно змінюємо кадри, не змінюючи принципи розробки і погодження рішень. Монітори НПМ встановлюють, чи відповідає стан справ у місцях несвободи чинному законодавству.А треба піддати сумніву не стільки існуючі заходи, як доцільність самих цих стандартів, норм і вимог. Умовно кажучи, яке завдання пенітенціарної системи – це має бути покарання чи вона має бути орієнтована на зміну поведінки та виховання. Чи має це бути інструментом соціалізації: в пенітенціарних закладах для дітей чи треба давати спеціальну освіту, спеціально-технічну, і так далі».

Що змінюється у суспільстві від візитів НПМ? Монітор Олександр Гатіятуллін так відповідає на це питання: «Ми хочемо бачити очевидні, осяжні показники ефективності НПМ: є результат або нема. Але мою думку, непоганим результатом є вже те, що з 2012 року утриманці місць несвободи не залишаються сам на сам з її адміністрацією.

Прикладом практичної результативності роботи моніторів може слугувати ситуація з пенітенціарними закладами Донецької та Луганської областей. Перші візити НПМ від початку АТО були здійснені до слідчих ізоляторів, розташованих на контрольованих урядом України територіях: Старобільськ, Артемівськ, Маріуполь. До нашого візиту центральний апарат пенітенціарної служби ніби забув про ці заклади: туди не постачали ні медикаментів, ні харчування, протягом восьми місяців людей не етапували до закладів відбування покарання. Тільки після наших візитів всі ці проблеми було вирішено, зокрема, омбудсмен Валерія Лутковська написала звернення до Кабінету Міністрів щодо відновлення етапування, і воно відбулося. І таких прикладів можна привести багато».
У тренінгу взяли участь представники Секретаріату Уповноваженого Верховної ради України з прав людини та громадські монітори НПМ.

Організатори і партнери тренінгу: Секретаріат Уповноваженого Верховної ради України з прав людини, громадська організація "МАRТ", Асоціація незалежних моніторів, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр інформації про права людини, Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів.

Тренінг проведено в рамках плану дій Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини».

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини