Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:03:32

В Чернігові правоохоронці навчають учнів чіткої евакуації

14.05.2015   15:43

Працівники ряду служб міліції спільно з підрозділом Державної служби з надзвичайних ситуацій провели у Старобілоуській школі Чернігівського району навчально-тренувальну евакуацію учнів та персоналу закладу.

Потреба проведення таких занять викликана неспокійною ситуацією у державі, що спонукає знати і вміти грамотно та чітко поводитися в разі виявлення підозрілих предметів.

За легендою навчань, у підсобному приміщенні школи її працівники помітили картонну коробку з написом «Бомба». Потенційно небезпечну знахідку не чіпали. Повідомили про неї директора школи, який зателефонував до міліції та Держслужби з надзвичайних ситуацій.

За викликом на місце події прибули експерти-вибухотехніки Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС, кінологи зі службово-розшуковим собакою, працівники кримінальної міліції у справах дітей, пожежний розрахунок ДСНС. У школі пролунав стандартний сигнал до евакуації всіх з приміщення — три дзвінки. Педагоги організовано вивели учнів на подвір’я закладу та вишикували по класах. Таким чином, діти змогли спостерігати за діями фахівців, водночас не заважаючи та не ризикуючи випадково травмуватися.

Працівники міліції оглянули приміщення з використанням службового собаки, впевнилися, що картонна коробка в підсобному приміщенні є єдиним виразно підозрілим предметом. Екіпірований захисним спорядженням експерт-вибухотехнік за допомогою спеціального маніпулятора виніс умовну «бомбу» зі споруди школи та транспортував її у віддалену частину шкільного подвір’я. Там знахідку було зруйновано пострілом гідродинамічного пристрою (так званої «водяної гармати»).

Пізнавальний та профілактичний ефект заходу не було обмежено лише маніпуляціями з підозрілим предметом. Перед школярами виступив інспектор-кінолог капітан міліції Роман Конопацький з німецькою вівчаркою Вільмою. Діти захоплено споглядали виконання вправ загального курсу дресирування та інші, вже суто розважальні елементи показової програми, а також здійснення собакою охоронних функцій при несенні кінологом служби в складі пішого патруля.

«Я із Вільмою двічі був у відрядженнях в зоні АТО на Сході України, — пояснив дітям Роман Конопацький. — Собака дуже добре проявила себе при пошуку мін, перш за все протитанкових. А один раз вона врятувала мені життя: під час патрулювання вчасно зреагувала на спробу підозрілого громадянина напасти на мене і затримала його».

Наступним етапом зустрічі правоохоронців зі школярами став огляд експозиції муляжів мін та інших вибухонебезпечних предметів, підготовленої експертами-вибухотехніками. Кожен охочий міг, з дозволу працівника міліції, потримати муляжі у руках, а також приміряти захисне спорядження — бронежилет та шолом. Огляд експонатів супроводжувався докладними коментарями досвідченого експерта.

Пожежний розрахунок ДСНС продемонстрував школярам свої дії з гасіння умовної пожежі. Також спробувати свої сили у цій вправі змогли і самі учні — старшокласники, які входять до складу шкільної дружини «юних пожежних».
Звертаючись до учнів та педагогів під час підсумкового шикування наприкінці навчально-тренувального заходу, директор Старобілоуської школи І-ІІІ ступенів Сергій Пархоменко наголосив на додатковому профілактичному ефекті події. «Ви всі звернули увагу, наскільки багато спеціалістів прибуло до нас за викликом, скільки було задіяно техніки та спеціальних засобів, — сказав він. — Подібним чином і міліція, і пожежна служба, і не тільки вони вимушені реагувати на кожне повідомлення про закладену вибухівку. Якщо так спробує хтось пожартувати, він повинен розуміти, що його шукатимуть і обов’язково знайдуть, після чого такий хуліган понесе кримінальну відповідальність, а батькам доведеться платити величезні гроші для покриття збитків. Пам’ятайте про це і не піддавайтеся на дурні задуми».

Насамкінець ініціатор і організатор тренування в Старому Білоусі, старший оперуповноважений кримінальної міліції у справах дітей УМВС в області капітан міліції Наталія Юріна передала директорові школи комплект методичних матеріалів — плакат та компакт-диск з інформаційної кампанії «Дивись під ноги!». Вони будуть використовуватися для закріплення та повторення учнями здобутих знань щодо правил поведінки при виявленні незнайомих та підозрілих предметів, а також для проведення роз’яснювальної роботи з батьками.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини